В седмица на силните индивидуалности зрителите ще видят едни от най-добрите готвачи в България

Висш пилотаж в кухнята с меню, изпипано до най-малкия детайл ще предложат професионални готвачи следващата седмица в „Черешката на тортата“. В новите епизоди от вторник до петък в 20:00 ч. по NOVA силните индивидуалности ще се изправят в сблъсък за титлата „Най-добър домакин” с едно единствено оръжие – опита и уменията си. В битката се впускат едни от най-добрите готвачи в България – креативният сладкар Деница Дойнова, носителят на Национална Кулинарна Купа за 2015 г. Цветомир Николов, младият талант с богат опит Владимир Тодоров и пънкарят, който готви храна за душата - Джун Йошида.

Разкошно меню с главен герой „смокинята“ с д-р Антония Първанова в „Черешката на тортата“

Кулинарната надпревара започва във вторник с изпълнената с майсторски техники вечеря на Деница Дойнова. Професионален сладкар по душа и призвание, тя ще впечатли гостите си с богато меню, изпълнено с интензивни вкусове и уникални комбинации в търсене на петия вкус – умами. Деница ще отвори вратите на семейната си къща, а част от продуктите и вдъхновението на маста ще дойдат директно от собствената й градина. Вниманието към детайла ще бъде ключово по време на готвенето, а част от вкусните изкушения, които ще представи включват запечен телешки костен мозък, филе от дива ципура с маслен сос и домашна тарама. Тя ще използва специфичният български продукт крокмач, а многокомпонентният десерт ще бъде неочаквано преживяване за сетивата. Специален гост на вечерята ще е нейният съпруг, а пред гостите си Деница ще разкрие как се съвместяват гледането на деца и работата в ресторант. Кои са митовете за готвачите и каква изненадата е приготвила за гостите си домакинята, гледайте във вторник от 20:00 ч. в „Черешката на тортата“.

Вечеря с родопски полъх с Дора Янкова в „Черешката на тортата“

В сряда зрителите ще влязат в ресторанта на един от най-добрите готвачи в България - Цветомир Николов. Домакинът, който е носител на множество престижни награди, ще представи семпло и изискано меню, приготвено с професионални техники. Гостите му ще пробват топло кьопоолу, понички от скариди и риба в комбинация с японско говеждо месо. В кухнята му ще има огън и лед, а крайният резултат ще впечатли всички сетива. Зрителите ще разберат какво е тамари, а в специалния български десерт ще има желе от мед, бисквитка от орехи и злато за разкош. Специалната гостенка, която ще покани на своята маса, ще представи подходящо вино за всяко от ястията, а настроението на топ кулинарите ще бъде превъзходно. Домакинът ще разкрие защо според него е важно да спазва строго правилата в кухнята. Биодинамичното шампанско и тематичният подарък ще поставят отличен завършек на вечерята.

Следващият домакин е професионален готвач с два ресторанта в София. Младият кулинар със впечатляващ опит Владимир Тодоров, ще посрещне гостите в своето по-различно френско бистро, където с уникален почерк и хитри трикове ще приготви оригинално меню с много изкушения. Предястията ще бъдат много и изцяло за споделяне, основното ще е любимото му цяло печено пиле с картофен гретен, а десертът ще е с бананов привкус. Типично за френската кухня, на масата ще има планина от масло, а гостите му ще пробват добруджанска саламурийка, телешки тартар и хрупкави телешки момици. В чест на за шеф Манчев, Владимир ще готви с авокадо, а чувството му за хумор ще бъде верен спътник по време на готвенето. Специалният му гост ще бъде важен за кариерата му човек, който му е дал шанс да бъде главен готвач на крехката възраст от 22 години.  Историите на младия шеф ще го върнат години назад, когато започва първата си работа. За първия му работен ден и уникалната му униформа, за класическите рецепти и суровите кебапчета – всичко това и още много ще разкрие Владимир Тодоров в четвъртък в „Черешката на тортата“.

Морска вечеря за ценители с Цонко Цонев в „Черешката на тортата“

Българинът с японски и гръцки корени Джун Йошида ще заведе зрителите на околосветска обиколка с азиатски привкус в петък. Легендата в кулинарията в България ще остане верен на своя разпознаваем стил „пънкарско гурме“, а менюто му ще бъде пълно с неочаквани изненади. Джун ще докосне сърцето на гостите си с веян паламуд с даши сос, скариди със саздърма и сланина с туршия от кора на диня. Основното ястие ще е повлияно от живота му в Америка, а за десерт домакинът ще угоди на желанията на своите колеги и ще приготви шоколадово изкушение. Азия ще оживее в кухнята на топ готвача, който ще използва китайско вино за готвене, корейска паста, рибен сос от ферментирала аншоа, паста от Малайзия и за разкош - мексиканска чушка анчо. Специалният гост на вечерята ще бъде половинката му Рене Йошида. Уникалните импровизации и доброто настроение за гостите са гарантирани, а за финал ще има кулинарен подарък за всеки.

Как професионалните готвачи ще приемат предизвикателството да се изправят срещу един срещу друг? Не пропускайте седмицата на професионалистите – от вторник до петък, в 20.00 ч. по NOVA.

Повече информация можете да откриете на сайта на предаването, както и на официалната му Facebook страница.

Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY, след излъчването им в ефир.

Редактор: Боряна Димитрова