От ГЕРБ и ДПС посъветваха изпълнителната власт да преговаря по-активно с фермерите

Протестите на зърнопроизводители и на миньорите отекнаха и в парламента. Като част от управляващото мнозинство Бойко Борисов разкритикува действията на правителството.

„Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не решават въпроса и той да ескалира. София е свикнала с протести, с месеци стоеше затворен Орлов мост. Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това. Всичко се решава с диалог в интерес на бранша и индустрията. Със сигурност има доза истина в думите на Денков. Въпросът е, че ние не гледаме автомобилите на IT сектора или на който и да е друг сектор - само техните. И това прави впечатление, това ги дразни. Пазарна икономика, всеки има право да направи каквото желае, след като си е платил данъците. Не трябва да сравняваме кой сектор какви коли има", коментира темата Бойко Борисов. Той заяви още, че и без коалиционно споразумение коалицията е истинска и на практика и ДПС е част от нея.

От „Продължаваме Промяната-Демократична България” отрекоха думите на Борисов за трети участник в управлението.

„Не мисля,че ДПС участва в коалицията. Освен ако ГЕРБ-СДС не работят с тях, тъй като много от комисиите, които се полагаха на ГЕРБ ги дадоха на ДПС”, заяви Настимир Ананиев, депутат от ПП-ДБ.

Разлято мляко и смачкани малини: Земеделският министър отиде при протестиращите

Народният представител от ДПС Делян Пеевски уточни, че от правителството уверяват, че диалог има и до обяд ще решат въпроса. „Нека видим какво ще направят и ще коментираме отново”, посочи Пеевски.

„Принципно подкрепям правото на всеки да протестира. „Тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска”, добави Росен Костурков.

Според председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов изходът в тази ситуация е правителството да отстъпи и да защити интереса на българските производители. „Най-важно е правителството да престане да прави разделителни линии и да чертае линии на омраза в българското общество”, подчерта Костадинов. Според "Възраждане" въпросът трябва да бъде гласуван отново в НС.

„Дори и хората вече знаят, че тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви”, коментира Росен Костурков.