Анализ на "Дойче веле"

Малко преди да загине в самолетна катастрофа Евгений Пригожин посещава Централноафриканската република. Ще продължи ли частната военна компания „Вагнер” дейността си в африканската държава след смъртта му и ако да - какво ще се случи със страната, ако Русия изтегли войниците си поради натиска на войната в Украйна. Кореспондентът на „Дойче веле” Зигото Чая Чамени разказва от столицата Банги.

Тресор Адум не е срещал или виждал Евгений Пригожин, но въпреки това е привърженик на „Вагнер” и вярва в присъствието на частната армия в Централноафриканската република. Днес Тресор и приятелите му отдават почит на Пригожин при статуята на „Вагнер” в сърцето на столицата. Те искат да засвидетелстват уважение към ръководителя на частната военна компания след необяснимата му смърт в самолетна катастрофа в Русия на 23 август.

„Не можем да измерим величието на това, което „Вагнер” направи за Централноафриканската република. В миналото разполагахме с мироопазващи мисии, които пазеха нашите граници, но какви са резултатите? Какво видяхме? Какво знаем? Познаваме само многократни държавни преврати. Трябва да подкрепим Русия, за да сме сигурни, че бунт в Централноафриканската република няма да се повтори”, каза Тресор Адум.

Страната е в разгара на поредица граждански войни от 2003 година, които оставиха ¾ от територията под контрола на бунтовниците. Близо 1000 наемници на „Вагнер” отиват в Централноафриканската република за първи път през 2018 година, за да помогнат на правителството на президента Туадера да победи бунтовническите сили и да запълни вакуума в сигурността, оставен от Франция, след като Париж изтегли военните си от страната през 2016 година.

Докато частната военна компания „Вагнер“ намира много поддръжници в страната, тя има и своите противници. Махамат Камун е министър-председател в предходното правителство на президента Катрин Самба-Панса и в момента е лидер на опозиционната партия „ЦАР за всички“. Според него наемниците нямат място тук.

„Не само, че това е група, която не идва да помогне за развитието и насърчаването на мира в Африка, „Вагнер” е съставена от хора, дошли за лични интереси и облаги. Според хартата на Африканския съюз и хартата на ООН дейността на частната военна компания е забранена. Те са дошли за грешната кауза и причина. Днес африканците заплащат цената за присъствието на войската в района. Те експлоатират дървесината, мините и търговията ни. Те създадоха нелоялна конкуренция. За сигурността си страна като ЦАР трябва да разчита на надеждни партньори”, категоричен е Махамат Камоун.

След смъртта на Пригожин много хора се питат дали „Вагнер” ще продължи дейността си в Централноафриканската република, но под прякото ръководство на Кремъл и какво ще се случи със страната при условие, че Русия изтегли войниците си.

Повече гледайте във видеото.