Депутатите решиха - отменят дерогацията за страната ни изцяло, но от 1 октомври 2024 г.

Още една година „Лукойл Нефтохим Бургас” ще може да работи с руски петрол. Депутатите решиха - отменят дерогацията за страната ни изцяло, но от 1 октомври 2024 година. Това е с три месеца по-рано от срока, който отпусна Европейската комисия. Темата предизвика скандал в Народното събрание.

Рафинерията ще има 12 месеца поетапно да смени произхода на нефта. Първоначално идеята на управляващото мнозинство беше за прекратяване на дерогацията в 30-дневен срок, но министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди, че това ще доведе до скок в цените на горивата и  възможна спекула.

ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА С РУСКИ ПЕТРОЛ: Как ще се отрази на сметката ни за гориво

Предложението за прекратяване на дерогацията предизвика сериозен спор в залата - ще доведе ли решението до увеличение на цените на горивата.

„Първо е да докажете пред Брюксел и пред Държавния департамент на САЩ какви сте верни партньори спрямо войната в Украйна”, посочи Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Правите ли го така, че да бъдат облагодетелствани ваши фирми? Да, правите го, за сметка на българските граждани и на българската икономика. Не ви ли е срам, не ви ли е неудобно от това, което вършите”, попита Борислав Гуцанов от БСП.

Владимиров за дерогацията: Политическите интереси на „сглобката” надделяват над националните

„Когато говорите за „Лукойл”, нещата изглеждат като някаква оплаквачка. Тази защита на руските интереси, която виждаме от „Възраждане” и БСП, въобще не кореспондира с българските интереси. Ние искаме „Лукойл” да си плаща данъците в България, но не го прави”, посочи Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.  

Спор предизвика и предложението за въвеждането на особен търговски управител, който при необходимост да влезе в „Лукойл Нефтохим Бургас” като представител на държавата. Той ще се назначава от Министерския съвет и ще може да се контролира от Народното събрание. Скандалът доведе и до първото наказание.

„От комунисти, освен национализация, друго не може да се очаква. И времето ви изтича”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Налагам забележка на Тошко Йорданов”, обяви председателстващият заседанието Никола Минчев.

Въпреки възраженията на опозицията, предложението беше прието окончателно.