Ако има ефективна стачка на миньори и енергетици, ще се усети и в домовете на хората, допълни синдикалистът

Много вероятно е, ако има ефективна стачка, мините и въглищните централи ще спрат да работят. Това със сигурност ще се усети и в домовете на хората. Идеята не е да спрем тока на работещите или в домакинствата, а да се разбере важността на сигурността на енергийните доставки. За политиците трябва да има училище по енергетика. Имат твърде повърхностни познания. Това каза за "Денят на живо" Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа".

14 ДНИ НА НЕДОВОЛСТВО: Ще вдигнат ли блокадата енергетиците (ОБЗОР)

"Нашата голяма задача е обществото да види огромния проблем, който се създава около централите. Упраляващите смятат, че не бива да протестираме, а да разберем. Репликата, че трябва цената на тока от въглищните централи да стане висока, ни разгневи. Властта говори на различни езици помежду си. Едните говорят на брюкселски и не разбират български нормално, другите - на смесено брюкселско-български. А ако човек излезе извън София ще види проблеми, каквито могат да предизвикат дълго стоене в блокада на хора, които са убедени в исканията си. Няма принуда в действията ни, има вътрешен импулс, защото енергетиците не видяха някой да защитава интересите им. Затова решихме да вземем нещата в свои ръце", коментира той. 

По думите му Съветът за зелената сделка е създал работни комисии, което не се е понравило на синдикатите. "Там влязоха хора, които нямат нищо общо с енергетиката и замърсиха това пространство. Стана монолог от страна на НПО-та, те овладяха тези комисии. Поискахме разпускане, но това искане не се уважи", обясни Загоров. 

По думите му производството в енергетиката е намаляло, а персоналът не се е увеличил. 

Целия разговор гледайте във видеото.