Това коментира експертът по сигурността

България е в една по-специална и деликатна ситуация. През нас продължава да минава един мигрантски поток от Близкия изток и Северна Африка – говорим основно за арабски мигранти. Това коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS експертът по сигурността Тихомир Безлов във връзка с конфликтите по света.

„За мен бяха интересни протестите на палестинската общност у нас. От гледна точка на хората, които се интересуват от сигурност, въпросът е тази наша палестинска диаспора, която съществува от социалистически времена - какви са нагласите в нея. Ние виждаме, че в палестинската общност има доста ясни разграничения между Западния бряг и Газа”, допълни той.

„Въпросът е колко радикализирана е нашата общност и какви са рисковете от нея. Службите би трябвало да знаят това. Дали го знаят и дали имат достатъчно добри източници? Дали са загубили източниците си – страхувам се, че нещата са се влошавали във времето”, каза още Безлов.

Експертът по сигурността отбеляза, че палестинските мигранти, които минават през България, също не са малка група. „Говоря преди развилия се конфликт – през последната година. Друг е въпросът дали това са палестинци от Западния бряг и Газа. Ние имаме такава етническа група, която минава през нас, но не засяда в страната”, коментира той.

Според него сега по света отново има форма на подкрепа и солидарност към варварския тероризъм, на който станахме свидетели в Израел.  

Във връзка с Шенген, Безлов коментира, че това е „много трудна тема за България”, особено в настоящата ситуация. „Шансовете ни и преди не бяха много големи. Сега това, което се случва с германската промяна на позицията е най-интересното събитие в шенгенската зона”, е мнението му.

Целия разговор гледайте във видеото.