Искаме редовно правителство, имаме много работа за вършене, каза още той

Ще бъде жалко, ако случаят с машините за гласуване доведе до разпадане на управляващата коалиция и до нови избори. Това коментира в предаването „Денят на живо” с Наделина Анева по NOVA NEWS,  Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

 „Искаме редовно правителство, имаме много работа за вършене. Безвремието на служебните правителства и липсата на парламент забавя развитието на страната”, подчерта той.

Според него последните промени в ИК са превърнали машините в принтери. „Те само принтират вота на избирателя след това Комисията преброява разписките. Машината няма за цел да сумира подадените гласове и да формира изборния резултат”, каза Иванов. Той добави, че скандалът е предизборен и създава обществено вълнение. „Това ще повлияе на нагласата на хората по какъв начин ще гласуват”, каза още Добрин Иванов.

Той коментира и цената на газа в страната. По думите му за бизнеса е важно цената в България да бъде по-ниска от цената на конкурентите в основните страни.

„Българският бизнес и българската икономика не е много зависима от цената на газа. В малко производства той се използва като суровина. В повечето случаи неговото приложение е като суровина за отопление. Имайки предвид, че най-големият потребител през зимния сезон са топлофикациите, цената ще има отражение върху крайният потребител”, добави Иванов. Той уточни, че в секторите, в които газа се използва като суровина ще има осезаемо повишаване на крайната стойност.

Според него предложените промени в данъчните закони не предвиждат генерална промяна на данъчната система. Те се опитват да нормализират данъчното облагане и данъчните ставки на нивата от преди Ковид кризата.

„За нас е важно бюджетът да бъде прогнозиран правилно в приходната и разходната част и да вървим към бюджет на консолидация”, заяви Иванов.