Това реши Министерският съвет

Министерският съвет реши България да изпълни хуманитарни ангажименти, свързани с международни донорски конференции през 2023 г. Това съобщи правителствената пресслужба след традиционното заседание в сряда.

През първата половина на годината страната ни е участвала в две международни донорски събития - Международната донорска конференция „Заедно за народите в Турция и Сирия“ и Донорската конференция на високо равнище за хуманитарната криза в Йемен.

Властта заделя близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата

Финансовият принос, който София е заявила на донорската конференция за народите на Турция и Сирия, е в размер на 200 000 лв. Те ще бъдат насочени към Програмата на ООН за развитие (140 000 лв. за Турция) и към дейността на Фонда на ООН по населението в областта на защита от насилие, основано на пола (60 000 лв. за Сирия). Заявеният от България доброволен финансов принос на донорската конференция за Йемен в размер на 97 792 лева (50 000 евро) ще бъде насочен за изпълнение към Световната продоволствена програма.

Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ, уточняват от МС.

Редактор: Маргарита Стоянчева
Източник: Пресцентър на МС