Ще издържи ли на сътресенията управленското мнозинство - основна тема в кулоарите на НС

Първо заседание на парламента след местните избори. След вчерашния фалстарт, заради отсъствието на ГЕРБ и ДПС, днес депутатите от двете формации се върнаха в залата и кворумът беше подсигурен.

А основната тема в кулоарите беше ще издържи ли на сътресенията управленското мнозинство. 

Докато ГЕРБ решават на Национален съвет дали да останат в управленското мнозинство, от кулоарите на Народното събрание вече едноличният председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски увери, че сглобката е стабилна. И не само, той смята, че това правителство може да изкара пълен мандат от 4 години. От ПП–ДБ също са категорични, че няма по-добра алтернатива в настоящата ситуация. А опозицията призоваха ГЕРБ да подкрепят внесения от тях вот на недоверие, който беше насрочен за гласуване следващата седмица.

От кулоарите на парламента Делян Пеевски увери, че няма съмнения за бъдещето на управленската сглобка.

Славена Точева разкри защо е подала оставка като депутат

"Смятаме, че е стабилна и не виждаме проблеми, ако започнат да изпълняват всички неща по програмата. Няма да има проблеми. Това евроатлантическо правителство трябва да го има и ще бъде вредно за държавата да го няма. Ако влезем в избори, ще е погром за държавата", заяви той.

Това мнение подкрепиха и ПП-ДБ. "Не мисля, че има по-добра алтернатива, така че всички трябва да положим усилия това правителство да продължи своята работа. И не мисля, че местните избори дадоха коренно различна политическа ситуация, която да се нуждае от някакво напасване тук", посочи от своя страна Никола Минчев.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува работата на по-голямата част от министрите и предложи регулярни срещи с ресорните парламентарни комисии за да може решенията да бъдат взимани в синхрон.

"Нормална практика е министрите да идват в комисии и в залата за контрол. Биват им задавани въпроси в сферата на тяхната компетентност. Не е нещо, което са измислили вчера", каза още Минчев.

"Съгласни сме председателите на комисии и лидерите да викаме министрите по всички теми защото има забавяне в програмите. Да видим с какво може ние да им помогнем, за да върви държавата напред за хората", заяви Пеевски.

Но от ДПС отново заявиха, че не искат постове. "Министри и зам.-министри не искаме, нито сега нито на ротацията няма да участваме в тази сглобка", категоричен е Пеевски.

А според Никола Минчев няма и да допуснат опит за смяна на министри. "Няма такава договорка, за да има смяна на министри трябва да има съгласие в парламентарното мнозинство. Заместник-министрите вече са прерогатив на изпълнителната власт", допълни той.

От опозицията директно предложиха на ГЕРБ да подкрепят вота на недоверие към правителството. "Съдейки по разочарованието на Борисов от хода на изборните резултати и крайния вот в Банкя и Варна, би трябвало да ни подкрепи. Съжалявам, че не е на работа да го питам. Логично е да подкрепят вота", смята Костадинов.

Обявиха кога ще се проведат дебатите по втория вот на недоверие

"ГЕРБ ще трябва да решават, тъй като и без ДПС може да падне кабинета. Да, Пеевски може да контролира ГЕРБ предполагам, но в един момент ще трябва да избират между тотална политическа щета и сглобка", подчерта Тошко Йорданов.

Дебатът по вота на недоверие беше насрочен за сряда. А гласуването 24 часа по-късно. Днес депутатските си места напуснаха шестима души, които се присъединяват към местната власт. Сред тях и Славена Точева, рекордьорката по преференции, която подаде оставка след като ГЕРБ загуби във Варна.