Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха

Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията на „Лукойл” за работа с руски петрол. Внесеният от депутата Делян Добрев законопроект имаше за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу Русия.

Срокът, който Брюксел даде на България да продължи да ползва руски петрол за разлика от цяла Европа, е до началото на октомври 2024 година.

Депутатите в крайна сметка днес решиха, че е нужно да се направи по-задълбочено изследване дали по-рано да се прекрати въпросната дерогация и кога по-рано. Според министъра на енергетиката е важно това да не доведе по никакъв начин до сътресения на пазара.

„Политико”: ЕК ще разследва България заради „Лукойл”

„Не виждам какво налага това бързане преди зимните месеци”, коментира Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Г-н Рибарски, вече никой не се топли на нафта”, отговори Делян Добрев от ГЕРБ.

„След като сме чели секретните доклади на ДАНС, считаме, че за 3 дни това не е сериозно. Затова сме склонни повече на срок от 3 месеца”, заяви Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

„Според мен 3-дневният срок е агресивно очакване. Прави се, за да провокира действие от страна на рафинерията. Чух и различни коментари - дали в зимния период или не в зимния период. Според мен това, което е в пъти по-важно, е да не се предизвикват излишни сътресения на вътрешния пазар”, каза министърът на енергетиката Румен Радев.