Досега ЕС е изпълнил около 30 на сто от целта си и Украйна е получила около 300 000 снаряда

Стремежът да доставим на Украйна 1 милион снаряда остава политическа цел, за която продължаваме всеки ден да полагаме усилия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел. По неговите думи е възможно целта да не бъде постигната в поставения първоначално срок до края на първото тримесечие догодина.

Той се позова на данни на Европейската комисия, според които в ЕС има производствени възможности за осигуряването на тези количества снаряди. Борел поясни, че това показва нуждата правителствата да дават поръчки на заводите, за да се произведат въпросните количества.

НАТО: Досега не сме видели истинска воля от страна на Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна

По неговите думи досега ЕС е изпълнил около 30 на сто от целта си и Украйна е получила около 300 хиляди снаряда. Той добави, че са подадени поръчки за производството на още 120 хиляди снаряда и тези данни постоянно нарастват.

Подкрепата за Украйна трябва да се разглежда в дългосрочен план. Всички се съгласиха, че трябва да направим повече и по-бързо. Отбелязах, че е спешно военната помощ за Украйна да се повиши, добави Борел.

Източник: БТА, Николай Желязков