Това сочат данни на Бюрото по трудова статистика

Нарастването на инфлацията в САЩ се забави през октомври на годишна база до 3,2% от 3,7% през септември и август. Така то достигна най-ниското си ниво от юли насам, показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ. Осредните очаквания обаче бяха за по-леко забавяне на годишна инфлация до 3,3 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат на понижаване на енергийните цени с 4,5% спрямо година по-рано (след тяхно понижение с едва 0,5% през септември), като бензинът поевтинява с 5,3%, комуналните за тръбен газ - с 15,8% и мазутът поевтинява с цели 21,4%. В същото време има и забавяне при повишаването на цените на храните до 3,3% от 3,7% месец по-рано, както и на новите превозни средства до 1,9% (от 2,5% през септември).

Председателят на Фед: Централната банка на САЩ е склонна да задържи нивото на лихвите

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остана на нивото от септември, когато се повиши с 0,1%, като това е най-ниската инфлация от 15 месеца насам и е в резултат на по-ниските цени на бензина. Данните за октомври показват засилващ се напредък в усилията на Федералния резерв на САЩ да постави цените под контрол.

Днешният доклад показва, че потребителската инфлация се охлади през октомври повече от прогнозираното, което накара участниците на паричните пазари да парират очакванията си за допълнително повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв и да започнат да залагат на прогнози за първо понижаване на лихвите през май догодина. Сега търговците оценяват на по-малко от 10% шанса Фед да повиши своя лихвен процент над текущия диапазон между 5,25% и 5,50%.

Още по темата гледайте във видеото.