На 15 март ще е минал зимният период, който нас ни притеснява, подочи Радослав Рибарски

Днес се заговори за нов срок за отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол от страна на ППДБ – 15 март. Разминаванията в управляващото мнозинство за това кога да спре вноса на руски петрол продължават. ГЕРБ настояват това да стане максимално скоро. Енергийната комисия вече отхвърли на първо четене предложението на Делян Добрев за тридневен срок за прекратяването на дерогацията.

„Някой има голяма облага от това. Не намеквам нищо, говоря с факти. И аз не мога да разбера, окей, за 3 дни не може, както предлага Делян Добрев. А защо да не е до 31 декември? Имаше обратно твърдение, че идвала зима. Ами защо не го направихме лятото? Юли, август, септември? Беше топло, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Утре все пак предложението ще бъде обсъдено в  пленарната зала, а преди това и на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„И аз искам да падне дерогацията, но като премиер мой първи приоритет, такъв трябва и да бъде, е пазарът на горива в България да бъде стабилен”, каза министър-председателят Николай Денков

Авторът на законопроекта Делян Добрев заяви пред Нова, че ако предложението му не мине, той ще направи ново. Този път със срок за прекратяване 24 часа.

„Знаете ли, че има официални документи, в които пише крайна дестинация на горивото – открито море. Тоест ние го доставяме в открито море. Ние не знаем от открито море къде отива”, подчерта Делян Добрев.

ДПС също са на позицията на ГЕРБ, че е необходимо незабавно спиране на руския петрол. Според Делян Пеевски, ако това не се случи ще се смята, че Путин е взел властта в България.

 „Продължаваме промяната”-„Демократична България” не дадоха подкрепата си за бързосрочно отпадане на дерогацията. И ще предложат датата 15 март. Която пък е няколко дни след като би трябвало да се случи ротацията между Николай Денков и Мария Габриел.

„Още днес ще предложим и датата 15 март, която обсъдихме с колегите и сме склонни  още да намалим периода на тази дерогация. Сега е скъсен до октомври, но ние го намаляваме и до 15 март”, добави Радослав Рибарски.

Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл"

На 15 март ще е минал зимният период, който нас ни притеснява, посочи той. Рибарски посочи, че в докладите в секретното деловодство се визират опасностите, ако промяната се случи именно през зимните месеци. „Има редица логистични ограничения при доставките на суров нефт именно в този период”, добави той. 

Делян Добрев внесе ново предложение за прекратяване на дерогацията в тридневен срок

„Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт”, каза Радослав Рибарски. Затова той посочи, че предпочитат да подходят според това, което виждат в тези доклади. „Моята препоръка е именно към г-н Борисов утре да отиде на Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях”, каза Рибарски. „Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии „Възраждане“ и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават”, посочи той.

Източник: Теодора Цанева, БТА