Той коментира и напускането на представителите на ГЕРБ и ДПС преди края на Съвета по сигурността

Ако дерогацията за руски петрол падне преди 1 март, има реален риск от повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките. Това каза Кирил Петков след Съвета по сигурността при премиера.

„Изчакахме всички доклади - на българските служби, на Министерството на икономиката и на постоянния представител на държавата в "Лукойл". Срокът от септември месец се потвърди като минимален. Но минимален срок може да бъде потенциално 1 март", категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ. И поясни, че партията е готова да съкрати предложения срок от 15 март на 1-ви.

Преди края: Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха Съвета по сигурността при премиера

Той коментира и напускането на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС преди края на Съвета по сигурността. „За мен беше важно да останат до края, за да се видят всички мнения. Всеки народен представител е длъжен да се запознае с обективната информация и да вземе решение", смята Петков. Той поясни, че Агенция „Митници" има възможност да контролира износа на петрол. 

Пеевски: Ще подадем сигнали до прокуратурата и ДАНС за нарушаване на санкциите за Русия

„ГЕРБ се опитва да ни вкара в политически капан - ако сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете, които казват експертите, ще ни обвинят, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и гласуваме с тях, и се качат цените на бензиностанциите, нашето правителство ще бъде обвинено. Моят устрем също е да намалим паричните потоци към режима на Путин, но не трябва да е в ущърб на българските граждани. Няма да допуснем да има недостиг на дизел и бензин, нито цените да се покачат драстично на бензиностанциите, защото някой си прави политически заигравки", завърши съпредседателят на ПП.