Според него синдикатите са в стачна готовност

Трябва да се стремим жизненото равнище да не се влоши. Стремежът е да се запази нивото каквото е, да не слизаме надолу. Бюджетът със сигурност има за какво да бъде критикуван. Очакванията за това какво може да се случи с него при обработка в НС никак не са оптимистични. Може да стане още по-лош. Трудно е да се направи прогноза какво ще стане оттук нататък. В стачна готовност сме. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов за "Денят на живо".

Бюджет 2024: Какво се разбра Тристранният съвет?

"Работодателите се борят за максимална пенсия, но смятат, че максималният осигурителен доход, върху който се плащат вноски, не трябва да бъде променян. Това е абсурдно поведение. Хората с минимална заплата не трябва да плащат данък върху дохода. В България имаме абсурдна ситуация - колкото по-голям ти е доходът, толкова по-малко се иззема от него за данъци и осигурителни вноски. Бюджетът на ДОО има няколко добри неща. Например, че и догодина пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило", отбеляза той. И допълни, че капиталовата програма подобрява производителността на труда, но само принципно. 

"Не сме съгласни с отношението към втората година майчинство - не е покрита с осигурителни вноски. Запазването на сегашните обезщетения не е приемливо, искаме да достигне минималната работна заплата. Обезщетението за безработица пък е минимално 17 лева на ден, което с тежки борби добутахме дотук, но трябва да върви нагоре. Възможно е нещата да бъдат поправени след ново обсъждане. Парите за заплати в НОИ също трябва да се увеличат. Проблем е как се разпределят отпусканите средства. Належащо е преразглеждане на системата за възнагражденията в администрацитята", коментира Манолов.

Целия разговор гледайте във видеото.