КНСБ започва разговори с парламентарно представените партии

400 млн. лева не достигнат в бюджета за следващата година. Ако няма развитие по исканията, няколко наши браншови структури готвят национален протест на 14 декември. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че синдикалните структури ще организират мащабна акция в столицата, ако не бъдат постигнати желанията на хората.

Бюджет 2024: Какво се разбра Тристранният съвет?

Димитров добави, че КНСБ започва разговори с парламентарно представените партии. Първата среща е с народните представители от ГЕРБ. Тя ще се проведе днес.

Димитров: КНСБ оценява бюджета като напрегнат

Пламен Димитров подчерта, че диалогът с правителството тече вече месец, а това, което в момента искат, е още 400 млн. лева в бюджета за заплати в различните сектори. „Повече от 1 млрд. са заложени в бюджета по различните плащания, това включва и увеличението на минималната работна заплата. Това стана благодарение на диалога през последния месец. Към настоящия момент останаха няколко системи, в които има сериозно напрежение. Финансовият министър не пожела да включи минималните им искания - 10% увеличение на заплатите. С този ръст щеше да се покрие миналогодишната инфлация. Затова и хората са толкова непримирими”, каза президентът на КНСБ. Димитров уточни, че най-тежко е положението в Министерството на земеделието и агенциите към него.

Целия разговор гледайте във видеото.