Трудно е да се проследи откъде конкретно идват заканите за саморазправа

Разходката из улиците на Валенсия би трябвало да е нещо обичайно за Феран Барбер, но откакто името на журналиста е добавено в черния списък на Русия, нищо за него вече не е както преди. „За моя изненада, един ден някой ми звънна по телефона и ми съобщи, че съм включен в нещо като списък с врагове на Русия. Започнах да получавам смъртни заплахи. Бях поразен!”, заяви Барбер пред Voice of America. Той работи като журналист на свободна практика за няколко испански вестника и отразява операции на Кремъл, разкривайки някои от тайните на Москва – как се укриват агенти на руските служби и как украинец е продал информация на властите в Русия.

Феран Барбер е сред журналистите, добавени в такъв списък, който според анализатори заплашва и дискредитира независимите медийни гласове, а най-обезпокоителното е липсата на правна легитимация. Барбер обаче констатира, че списъкът го превръща в мишена на заплашителни съобщения в социалните медии, а да се определи откъде идват е предизвикателство. „Когато започнеш да проследяваш тези туитове, откриваш, че човекът, който ги е публикувал, е в Куба или Венецуела, например”, каза Барбер.

Съдбата на един украински готвач: От ресторант със звезда „Мишлен” до кухня в окопите на Донецк

„Знаем, че хората са обект на заплахи, онлайн и офлайн. Също така са и наблюдавани. Понякога офисите на медиите са обект на вандалски атаки”, заяви Яна Горовская, директор изследвания във Freedom House. Понякога заплахите към журналистите прерастват от вербални във физически, пише Voice of America. Има данни за най-малко трима руски журналисти или критици на Кремъл, които са напуснали Русия след началото на инвазията в Украйна и които вярват, че са били натровени заради критиките им към войната. Организации като Freedom House наблюдават и анализират действията на руските власти, които включват и обявяване за издирване на „неудобни” в международните системи за полицейско сътрудничество.

Източник: Voice of America