"София може да остане без Новогодишен концерт", прогнозира той

„Решението за демонтажа на Паметника на Съветската армия е било вземано на два пъти преди, но нямаше кой да го изпълни”. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи и главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Втори ден продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия

Това е най-високият паметник в страната, грешно построен, от грешно правителство, в грешно време. Това ли ще показваме на бъдещото поколение, запита Кисьов. „В 21-ви век да оставим говорителя на руското външно министерство Мария Захарова да оставим да нарича българите варвари, след като окупацията е варварство и още по-голямото, избиването сега на хора в Украйна, нека разберем кой е варварин и още по-голям хитлерист от Хитлер. Думите на Захарова задължават Външно министерство да извика руския посланик Елеонора Митрофанова да я попита как може да се отправят заплахи към суверенна държава, защото това е явна заплаха”, каза дипломатът. 

Говорителят на руското МВнР срещу плановете за демонтаж на паметника в София

Той изтъкна мотивите за преместването на паметника – комунистическият режим беше обявен за престъпен. „Най-големият водач на комунистическия режим – СССР, окупира България и ние изграждаме паметник на окупатора. Тук не може да има интерпретации. От кое са ни освободили? След като България застава на страната на СССР, не е нужно да бъде нападана, да се влиза тук и да не говорим какво е вършено и със семейства, и с хора в България. Когато говорим за история – историята е центъра на София и Княжеска градина. Мемориалът може да се съхранява в музей”, каза Кисьов. Според него е добре там да остане градина, може да има подземен паметник, ледена пързалка.

Вили Лилков: Общинският съвет в София ще изпадне в криза, ако утре не изберем председател

За ситуацията в Столичния общински съвет той каза, че е странно целият съвет да зависи от решението на един човек да не си оттегли кандидатурата, да няма воля на новоизбрания кмет да потърси съмишленици и мнозинство. Борис Бонев сам си подля вода като каза, че не иска да търси подкрепа от ГЕРБ. „Мисля че Бонев трябва да се откаже от кандидатурата си и да изберат председател от някоя от малките групи, не може да управляват София без ГЕРБ-СДС. София няма да има новогодишен концерт, София е тъмна”, каза Кисьов.

За думите: „категорично съм опозиция”, той попита как е възможно да си опозиция на бъдещето на София и на гражданите. „Не може да бъдеш опозиция въобще”, коментира той.

За частичната покана за Шенген първият главен преговарящ на България с ЕС каза, че ако няма дата за пълноправно – и сухопътно влизане на страната ни в този съюз, е по-добре да не го приемаме.