По думите му текстът за двойното гражданство представлява конфликт на задължения

Президентът ще има ограничен избор в рамките на няколко лица, от които да избира за служебен премиер. Отпадна правилно сред тях да е председателят на ВКС, но останаха този на Сметната палата и неговият заместник. Тя обаче проверява изпълнението на държавния бюджет. Това е конфликт на интереси - той ще харчи и после ще проверява себе си. Това е сливане на властите. Малко е смешно омбудсманът да е сред възможните служебни премиери. Това каза за ''Денят на живо" бившият конституционен съдия Румен Ненков. 

"Най-напред се обяви публично, че експерти ще бъдат поканени на обсъждане на идеите за промяна в Конституцията. Идеите ни се представиха и ние бяхме критични. Очаквахме проект, който да вземе предвид нашите бележки. Следващото ни събиране беше базирано на вече приетия проект за конституционни промени. Имаше доста неудовлетворяващи неща в него. Ден преди последното заседание на комисията получих приетите идеи", разказа той.

Румен Ненков: Иван Гешев се самоуби ритуално

Ненков припомни, че индивидуалната конституционна жалба не е била въведена. "Текстът за двойното гражданство е въпрос на национален суверенитет и сигурност. Става въпрос за това, че едно лице може да участва в управлението на България, а да има задължение към друга. Това е конфликт на задължения. Благодарение на експертното стнаовище отпаднаха ужасяващи текстове от съдебната реформа относно прокуратурата. Разделението на ВСС стъпва по ръба на Конституцията. Има текстове, които директно ѝ противоречат", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.