Тя не смята, че влизането по въздух и море е половинчато решение

Новината за влизането на България в Шенген по въздух и море коментира зам.-директор на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева в ефира на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

„Нека не забравяме, че в Австрия ще има избори догодина. Доста е трудно за канцлера да обвърже следващо правителство и следващ канцлер с предстоящи решения“, коментира тя.

Чернева посочи, че стъпката към приемането на България в Шенген, макар и не финална, е важна за България. По нейни думи тя бележи факта, че, продължаваме да изпълняваме изискванията и не сме отстъпили от базисните условия за членство. Чернева допълни, че вторият важен факт, който се отчита е, че години наред корупцията е била важен проблем за приемането ни в Шенген. По нейни думи, обаче, през последните години се е стигнало до напредък в решаване на този въпрос, който е успял да убеди Нидерландия. Политикът посочи, че става дума за Закона за КПКОНПИ и идеята, че в страната има правителство, което буди доверие.

Весела Чернева обясни и преимуществата за хората с влизането на страната ни в Шенген. Тя посочи, че това е важно за пътуващите със самолети. Чернева допълни, че сухопътните граници ще бъдат обект да преговори.

Чернева не смята, че на този етап става дума за половинчато решение. „Не винаги големите решения стават от един път, понякога стават на по-малки крачки“, допълни тя.

Гостът коментира и сблъсъците в Белград. "Президентът Вучич използва Косово за своя политически рейтинг. Всички партии са много националистически настроени по отношение на Косово", заяви Чернева.

Повече от разговора гледайте във видеото.