Вижте повече за опита на лекарите Алекс Мороз и Валентина Савич

Роденият в Одеса доктор Алекс Мороз, директор на една от програмите за пребиваване на лекари в университетската болница Лангон,обучава свои украински колеги на най-съвременните технологии на третиране на ампутации и поставяне на протези, предаде Voice of America (VOA).

„Израснах в Одеса, после се преместих тук в САЩ, получих образованието си в щатите и сктанах американски гражданин. Но както се оказа, никога не съм напускал родината си“, коментира той.



През 2023 г., Алекс започва да обучава украински медици на поставяне на протези и рехабилитация при загуба на крайници. Двуседмичната програма също така включва и работа с комлексни фрактури. Програмата се финансира от американски неправителствени организации. Целта е да привлече украински медици от Украйна в Ню Йорк, където да ги обучи, а след това да приложат знанията и опита обратно в родината си.

Посланикът на Украйна у нас: Страната ни заема второ място в списъка на Световния дарителски индекс

Д-р Валентина Савич е сред трите участници в един от кръговете от обучение. „Всички медицински професионалисти се учат как да работят с протези, а това е важно сега за страната. Има много пациенти с фрактури, различни видове травми, каквито не съм виждала преди в практиката си. Искам да придобия опит и да се науча да работя с такива пациенти“, посочва лекарката. По думите ѝ, обучението ѝ отворило очите как да се грижи за войници и пациенти, засегнати и пострадали от руската инвазия в Украйна.



За двете седмици обучение, медиците научават не само за най-съвременната биотехнология при протезите, но също така получават знания как да се помогнат на ранените да се справят с психическите щети заради подобни тежки травми.

„Това е ценен опит за мен, защото работя пациент с ампутации, който е пострадал по време на военни действия“, изтъква още д-р Савич.

Какво ще се случи с бойните действия в Украйна през 2024 г.?

Както Савич, така и Мороз, въпреки че живеят от двете страни на океана, вярват, че ще настъпят по-добри времена за Украйна, а програмата е един от много начини за възстановяването на страната, разказват от Voice of America (VOA).
 

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg