„Случилото се в Йемен е недоглеждане от страна на западната коалиция", обясни професорът

„Упражненият натиск върху хутите даде резултати. Убеден съм, че паралелно с това преговорите, които са текли задкулисно, са постигнали позитивни резултати”. Това заяви проф. Владимир Чуков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS в коментар на информацията, че ще бъдат освободени всички моряци от пленения кораб „Galaxy Leader”. 

Кап. Папукчиев: Очаква се целият екипаж от пленения „Galaxy Leader” да бъде освободен

В коалицията, водена от САЩ за защита на корабите в Червено море, участват 12 държави и още 10, които не са се афиширали. Сред тях единствената арабска държава е Бахрейн, където се намира Пети американски флот.

Според него всеки ден има нападения над кораби в този регион. „Случилото се в Йемен е недоглеждане от страна на западната коалиция, която трябваше да подкрепи Саудитска Арабия - дронове падаха върху саудитски летища, дрон отиде чак до ОАЕ. Това беше нещо невиждано. Не трябваше да се допускат ситуации като тези, които да се отразяват на нормалното корабоплаване”, обясни Чуков.

Украинската армия и загиналият българин: Разказва военен, обучаващ снайперисти в страната

Индийският морски коридор стимулира икономиката на Индия, която е бъдещият реален силен конкурент на Китай, каза професорът. Той твърди, че проектът за индийски коридор, за железница, която да тръгва от Индия, да минава през Близкия изток и да стига до Европа, не е пропаднал.

По думите му има два алтернативни маршрута, по които индийските стоки да стигнат от гръцките пристанища до Австрия и Германия. Смята, че по-надеждният е през Гърция, България и Румъния. Ето защо счита, че този глобален интерес ще надделее над австрийското вето и страната ни ще бъде допусната в Шенген и по суша. „Индийският коридор, по който текат много стоки, пари и инвестиции, реално е по-силен натиск от обструкциите на Партията на свободата в Австрия”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.