Какво обсъди Мария Габриел с колегите си от кралството

Мария Габриел е на двудневно посещение в Мароко. Това е първата визита на български външен министър в кралството от над десет години. Габриел е в страната, за да се срещне с мароканския си колега, както и с един от съветниците на краля. Темите, по които се дискутира, са сътрудничеството между двете държави в областта на икономиката и културата. Акцент беше поставен и върху борбата с мигрантската криза.

Мария Габриел: Ротацията трябва да се случи

Двете страни изразиха задоволство от отношенията и заявиха, че България и Мароко могат да са лидери в своите региони.

„Това посещение е много важно за нас, защото е първо от десет години. Двете държави имаме дълги и стабилни отношения. Преди две години отбелязахме 60 години от началото им. Мароко гледа на България като ключов играч за стабилността на Балканите”, заяви министърът на външните работи на Мароко Насер Бурита.

„Днес, повече от всякога, двете държави споделят една амбиция – и двете могат да бъдат фактор за стабилност в техния регион, но и иновационен лидер. Затова взехме три големи решения след днешната визита – политически консултации, които ясно да очертаят механизъм, позволяващ икономически да бъдат откроени 4-5 главни области, в които ще адаптираме юридическата база и ще започнем да работим с друг ритъм. Решихме да засилим и своето сътрудничество в борбата с нелегалната миграция”, посочи Габриел.