На въпроси от парламентарната трибуна отговаряха още деветима министри

Втори работен ден на депутатите за 2024 година и първи парламентарен контрол за парламентарния сезон. Премиерът Николай Денков и девет министри трябваше да отговарят на питания на народни представители.

С минута мълчание и химните на България и ЕС: Започна първото заседание на НС за 2024 г.

В изслушването си от парламентарната трибуна премиерът и вицепремиерът Мария Габриел коментираха още промени във външното ни министерство и тестовете за алкохол и наркотици за шофьорите, но безпорно най-обсъжданата тема в пленарната зала беше частичното ни приемане в Шенген.

Мария Габриел: Вярвам, че през 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген

Именно тази тема стана повод за упреци от страна на опозицията към властта. Стигна се и до размяна на по-остри реплики.

От "Възраждане" настояха премиерът да отговори дали с тази стъпка към Шенген на практика ще се увеличи броят на мигрантите у нас. 

"Ние се страхуваме да не би случайно Денков и хората около него да са решили да превърнат България в най-големия бежански лагер в Европа”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. 

Властта обаче отговори. Министър-председателят обвини "Възраждане" в лъжа и обори тяхната теза като увери, че няма обсъждани никакви бройки за бежанци.

„Българското правителство не е приемало никакво друго задължение. Не са обсъждани никакви бройки. Така, както досега е работило Дъблинското споразумение, така ще продължи да работи и докато не бъде приета неговата следваща промяна", заяви премиерът.

Опасения за бежански поток дойдоха и от партията на Слави Трифонов. "Ще ви цитирам парламентарен отговор на министъра на вътрешните работи на Австрия, който казва, че за 2022 година над 9 196 души са отправили искания за връщания в България, от които страната ни е признала, че е регистрирала 6 619 души. Излезте и кажете че австрийският вътрешен министър е лъжец, а вие не сте", заяви Тошко Йорданов, ИТН. 

"Всичко, което е договаряно досега, по отношение на Шенген, е свързано със сега съществуващото споразумение и то не е променяно от 2013 година. Всичко друго са опити за внушения, за да бъдат уплашени хората", отвърна Денков.

Първа среща за ротацията: Денков и Габриел започнаха разговори за предаването на властта (ОБЗОР)

От БСП пък определиха приемането ни в Шенген по въздух и вода като унижение. Кристиан Вигенин попита: „Може ли да ни обясните в какво точно влезе България? Защо ние се подадохме и на практика унижихме България и българските граждани с решението, което днес ни представяте като успех?"

В отговор вицепремиерът и външен министър Мария Габриел каза: "След влизането с въздушни и морски граници на 31 март през 2024 година, ще има дата за премахване на проверките по сухопътните граници. След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата. Оттук нататък България ще бъде пълноправен член".