За да се стигне до преговори за решаване на конфликта в Украйна, първо трябва да има път за примирие, каза дипломатът

Преговори се водят далеч от камерите. Това обясни бившият заместник външен министър Любомир Кючуков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод изявлението на говорителя на движението на хутите "Ансар Аллах" Насрадин Алмер. Той каза, че е възможно освобождаването на двамата български моряци от пленения кораб "Galaxy Leader". На борда на кораба има двама български капитани.

Кючуков каза, че досега Израел, а след последните дни и САЩ и Великобритания водят военни действия срещу недържавни структури, визирайки конфликта на Израел с „Хамас” и създалата се по-късно коалиция, водена от САЩ и Обединеното кралство, за противопоставяне на ударите на хутите в Червено море.

Говорител на хутите за българите на "Галакси лийдър": Разглежда се възможността за освобождаването им

За цялостната ситуация в Близкия изток дипломатът каза, че е сложна. „САЩ са основният глобален играч на терена на Близкия изток”, допълни той и уточни, че ударите на САЩ и Великобритания от последните няколко дни не помагат за решаване на този въпрос. „Всяка ескалация там прави ситуацията по-рискова за нашите моряци”, каза Кючуков. „Това, което САЩ се опитват да направят, е да не бъдат въвлечени директно в конфликт, най-вече – конфликт с Иран”, каза той. Според него въпросът има две страни – едната е свободата на корабоплаването в Червено море, другата – кой, кога и как използва военна сила. Страните от ЕС – Франция, Италия и Испания, отказаха подкрепа на коалицията в Червено море, обясни дипломатът.

Той даде пример с проведеното заседание на Европейския съвет по отношение на Близкия Изток, на което в заключение е имало само едно изречение. То е гласяло, че няма никакво съгласие. „Тази криза разделя обществата”, каза Кючуков.

За ситуацията в Украйна той каза, че за да се стигне до преговори за неговото решаване, трябва да има път за примирие. „Никога не бива да изключваме възможността за по-голяма ескалация на конфликта. Досега динамиката на военните действия сякаш сочи предимство на Русия след края на контранастъплението”, каза Кючуков.
По думите му сега конфликтът върви към замразяване, но то е два вида. Единият е „горещо замразяване”, при което  продължават бойните действия при ясна фронтова линия. Това води до повече жертви. Второто е политическо замразяване – договореност за прекратяване на военните действия и търсене на договореност на политическото поле, допълни Кючуков.