През последните дни граждани подадоха десетки жалби

Изслушват министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и министъра на енергетиката Румен Радев относно програмата за саниране. През последните дни граждани подадоха десетки жалби и изразиха недоволството си относно пропуски в системата за класиране и за завишени цени.

МРРБ официално удължи срока за кандидатстване за саниране на жилища (ОБЗОР)

Регионалното министерство удължи срока за кандидатстване по втория етап от програмата до края на февруари. И препоръча на всеки гражданин, който има съмнения за нередности - да се обърне към Европейската прокуратура.

Оказа се, че от кандидатствалите 3089 жилищни сгради, са одобрени едва 756, или само 25% от всички подали заявления. А основните обвинения са, че еднакви сгради, например съседни панелни блокове, са получили много различна оценка. Съответно едното здание е класирано, а другото не. Основният проблем според министър Цеков е, че парите в програмата не достигат.

„Силно се надяваме да има полза от това изслушване. И да бъдат решени въпросите, свързани с енергийното саниране, тъй като то касае хиляди български семейства”, заяви Борислав Гуцанов. БСП.

 „Аз като народен представител не мога да обясня в Бургас защо два еднакви блока, строени по едно и също време - единият е класиран, а другият е в резервите”, попита Жечо Станков, ГЕРБ.

„Има ли субективизъм в методиката, защото това е един от основните въпроси, които се повдигат”, попита Настимир Ананиев, ПП-ДБ.

„Бих искал да изразя твърдото си убеждение, че проблемите, свързани с процедурата, не се коренят в методиката за оценка. Проблемът е в недостигана средства изобщо в държавата за пълно обновяване на целия частен жилищен фонд, проектиран преди 1999 година. Проблемът е социален, преди всичко политически”, подчерта регионалният министър Андрей Цеков.