Темата коментират експертите по комуникационни стратегии Максим Бехар и доц. Александър Христов

Месец преди ротацията всичко в управляващата коалиция изглежда спокойно и това не е затишие пред буря, а съвсем логично и нормално развитие на политиката в България. Това каза експертът по комуникационни стратегии Максим Бехар в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Никола Минчев няма да бъде председател на парламента след ротацията

„Ако стане буря, какво ще се случи? Ще има нови избори и пак ще загубим това време, и пак няма да има Шенген, и пак няма да има еврозона. Мисля, че това е единственият логичен път”, обясни Бехар. Той даде пример с нормалния тон на разговорите между премиера и вицепремиера Николай Денков и Мария Габриел, както и с говоренето на министрите Богдан Богданов, Ваня Шалапатова, Милена Стойчева и др.

Според колегата му Александър Христов зад сегашното затишие на политическата сцена стои „процес на сливане на поведението и говоренето на двете съставни части на тази сглобка”. „От една страна ПП-ДБ, от друга страна - ГЕРБ-СДС. Те са започнали да действат на принципа „няма какво да се обърка”. Не знаем какви са механизмите, на основата на които е взето едно или друго такова решение. Подозирам, че нагласата в обществото изобщо не е революционна. По-скоро визирам буря в отношенията между политическите формации - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС”, обясни Христов.

Изслушват номинираните за конституционни съдии

Той подкрепи мнението си за сливане с номинацията на депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за Конституционния съд.

Максим Бехар каза, че КС е най-висшият орган, що се отнася до справедливост и правосъдие, и там политиците нямат място. „Мнението ми е, че там трябва да има само професионалисти, които от години следят юридическата материя. Политиците трябва да стоят в политиката”, заяви той.

Лорер: Имотите ми са купувани на пазарни цени и са декларирани

Целия разговор гледайте във видеото.