От компанията щели да съдействат на проверката на ДАНС

Няма риск от злоупотреба с данните на български ученици от над 1700 училища, уверяват експерти по киберсигурност. Европейското законодателство предвижда тежки санкции, ако бъдат изнесени такива данни. ДАНС и Комисията за защита на личните данни бяха сезирани от просветното министерство. Те вече проверяват сделката за закупуване на софтуера за електронни дневници от британска компания.

Британската компания „Джунипър Едюкейшън“ работи с близо 15 хиляди училища на Острова, като внедрява технологии в образованието. От дни вече притежава и българската платформа „Школо“. Според създателите ѝ, британците купуват разработката и идеите, а не данните на учениците.

МОН сезира ДАНС за придобиването на „Школо“ от чужда компания

„Няма такъв риск – промяната в собствеността по никакъв начин не променя договорните отношения на „Школо”, заяви управителят на платформата „Школо" Любомир Ваньов. Той отрече чужда държава да има достъп до личните данни.

Информацията за ученици и учители в над 1700 български училища все пак става достояние на британската компания след продажбата, обясни киберекспертът Спас Иванов. Но дори след Брекзит, регламентът за защита на личните данни продължава да е щит срещу злоупотреби, включително и на Острова, увери той.

Управителят на "Школо": Великобритания няма да получава лични данни на деца

„Това, което е важно да знаят българските родители, е, че данните на техните деца още по време на COVID-кризата бяха „обменени“ с компании като Microsoft и Google, които осигуриха дистанционното обучение”, каза Спас Иванов. Той също е родител на двама тийнейджъри, чиито данни са въведени в системата на „Школо“ от техните училища.

Той обясни, че там са трите имена на детето, училището, но няма никакви чувствителни данни като снимки на детето, биометрични данни и данни за заболявания. „Нямам никакви притеснения по отношение на това, че техните данни ще бъдат по някакъв начин продадени”, обясни Иванов.

Според директора на 119-о училище Диян Стаматов, което също използва „Школо”, дигитализацията е крачка напред за образованието, а въпросната продажба също може да бъде на печалба. 

„Когато пазарът на Великобритания е толкова голям – с 14 15 хил. потребители и към него добавим още 2000 български потребители, това предполага и намаляване на цените. Училището, което ръководя, има 1600 ученици, годишната цена с пълния пакет на ползване е 4000 лева. Дали все пак сделката крие някакъв риск – проверяват от ДАНС и Комисията за защита на личните данни”, обясни Стаматов.

От „Школо" обясниха, че не се притесняват и ще съдействат на проверката.