Русия загуби войната в Украйна, категоричен е журналистът

„Няма да има кардинални промени в Министерския съвет след ротацията. ГЕРБ ще увеличи влиянието си в кабинета. Нормално е в правителство, водено от Мария Габриел да има увеличено влияние на тази формация”. Това заяви журналистът Петко Георгиев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS по повод предстоящата ротация в управляващата „сглобка”. 

Запитан за израза на Атанас Атанасов от ДБ, че "за всеки ще се намери място под слънцето”, той каза, че няма да има толкова много регулатори и държавни позиции. „За всички няма да има”, каза шеговито той. Според Георгиев е необходим баланс за състава на регулаторните органи. 

Депутатите избраха Атанасова и Белазелков за конституционни съдии (ОБЗОР)

Той е категоричен, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС имат непреодолими различия. Те са толкова кардинално различни по начина, по който гледат на политиката, че никога няма да се доближат”, каза Георгиев. Войната в Украйна е направила избора на тази коалиция неизбежен, обясни той. „Но да се твърди, че формулата на властта е такава само заради войната там, не е вярно”, смята журналистът. Той допълни, че настоящето правителство е свършило много неща, които са от първостепенен интерес за България и са много индиректно свързани. Просто са ускорено от това, че имаме една изострена международна обстановка, уточни журналистът.

Относно защитата на териториалната цялост на Украйна заради намаляващата военна помощ, анализаторът заяви: „Напълно е възможно да наблюдаваме замразяване на военните действия или тяхното стабилизиране в една зона, в която се намират в момента. За мен е очевадно, че Русия загуби тази война. Колкото и дълго да остане в окупираните територии, колкото още села и градове да превземе - тя загуби тази война. Благодарение на тази война тя се върна във времената на Сталин, във времената, в които Русия е международен парий (презрян, нископоставен човек), с който никой от нормалните държави не иска да има нищо общо. От това нещо страдат нормалните руснаци”.

Анализаторът смята, че в момента няма обективни условия за постигане на траен мир между Русия и Украйна. „Дали ще превземе още едно село или няма да го превземе, дали ще се оттегли или не – в дългосрочен план Русия загуби войната”, обясни Георгиев.

За България той е категоричен, че страната ни трябва да потвърди своя решителен избор. "Какъв е смисълът да имаме най-модерния бомбардировач, най-прекрасните бойни машини, ако техните командири смятат, че Крим е Руски. Трябва да изкореним поклонничеството, колониалната зависимост на България от Русия. От такава Концепция за национална сигурност в днешния ден нямаме нужда”, заяви Петко Георгиев.

За новоизбраните съдии за КС Петко Георгиев каза: "Изборът на Десислава Атанасова за конституционен съдия е резултат от изключителната арогантност на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Те не просто показват, че ще назначат в Конституционния съд, когото си поискат, а ще го направят така, че да заболи техните партньори. На всички е ясно, че от избирателите на ГЕРБ и ДПС никой няма да се впечатли, но привържениците на ПП и на ДБ имат правото да запитат защо ги поддържат".
Петко Георгиев изтъкна, че е важно да се разбере защо е направен такъв неприемлив дори за избирателите на ПП-ДД компромис. „Ако искаме конституционни промени, ни трябва конституционно мнозинство”, обясни журналистът. „Политиката не е място, където етичните взаимоотношения между хората са абсолютен приоритет”, допълни той.

Денков и Габриел: Целта е приемане на еврото на 1 януари 2025 г.