Експертът поясни, че за НИХМ няма актуализация на средствата и за 2023 г.

Надяваме се да бъдат отпуснати средства на НИМХ за увеличение на заплатите на служителите. За разлика от другите научни организации, които през 2023 г. получиха такова финансиране, при нас това не се случи. Нашето искане е за допълнителни 4 100 000 лв. Това каза синоптикът и председател на синдикалната организация на ВОН Анастасия Кирилова в ефира на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа

Кирилова допълни, че засега не смята, че ще се стигне до спиране на прогнозата за времето. Тя уточни, че в момента подписват протестна декларация с искане за актуализиране на заплатите. „Засега нямаме контакт с властта“, каза синоптикът. Тя посочи, че разчита на здравия разум на управляващите.

„Климатичните наблюдатели са важни, тъй като се правят измервания всеки ден и се поддържат  станциите“, посочи експертът. Кирилова уточни, че метеорологичните наблюдатели получават ниско възнаграждение.

Специалистът поясни, че има финансов проблем и по другите пера. Кирилова каза, че за агрометеорологията е важно да има достатъчно средства, тъй като дейностите започват да замират.

Повече от разговора гледайте във видеото.