Тя беше избрана за член на Конституционния съд

В навечерието на клетвата в Конституционния съд Десислава Атанасова беше освободена от Народното събрание, постът ѝ на председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС вече заема Бойко Борисов, а на депутатското ѝ място ще влезе Драгомир Драганов.

Дебатът в пленарната зала беше придружен с критики от страна на опозицията за това, че според тях в Конституционния съд се правят политически назначения, а правилата при избора на двамата кандидати не били спазени. Междувременно беше обявено, че решението за избора на новите съдии ще бъде атакувано два пъти пред съда. Един път от президента и втори път от „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”, които внесоха обща конституционна жалба.

Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии

Конституционният съд вече образува дело по искането на депутатите и за докладчик е определен Константин Пенчев. Той е и докладчик по образуваното дело след оспорването на президента Румен Радев.

Пленарното заседание започна с промяна в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и оставката на Десислава Атанасова като депутат. И заваляха критики от страна на опозицията за начина, по който Атанасова и Белазелков бяха избрани за конституционни съдии.

„Управляващото атлантическо мнозинство побърза да стъпче своите уж принципи, току-що приетите конституционни промени и за пореден път показа истинското си лице - тотална безпринципност, цинизъм, безотговорност към държавността. Призоваваме президента да не участва в параванния протокол и да не присъства на клетвата на двамата съдии”, заяви Искра Михайлова от „Възраждане”.

Очаквано в защита от парламентарната трибуна излязоха от ГЕРБ и ПП-ДБ. „Аз не чух нито едно обвинение към г-жа Атанасова, свързано с реална зависимост за нещо, което я компрометира. Единственото обвинение е, че е от ГЕРБ. Това е политически избор, да, защото Народното събрание е политическа институция, най-политическата институция”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Тук се прави опит да се внуши, че КС щял да вземе някакво решение, защото някой щял да отиде там, не! Тези решения са колективни, там има мнозинство”, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

От БСП и „Има такъв народ” не се съгласиха Десислава Атанасова да напусне парламента. „Ще гласуваме против освобождаване на Атанасова, защото е ярка политическа кандидатура, пратена в КС”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Не искам да освобождавам Десислава Атанасова от НС, защото е доказан професионалист в пленарна зала”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Въпреки това Атанасова беше освободена със 135 гласа „за” и 31 „против”. Но се оказва, че изборът на двамата нови съдии в Конституционния съд ще бъде атакуван не само от президента, но и от опозицията. Това даде повод на Делян Пеевски отново да разкритикува и прокуратурата и държавния глава.

„Има тъмна институция, пълна с кеш, която иска да си създаде политически проект на база на разграбването 2 години на държавата, едноличното диктаторско управление на цирковото куче на Корнелия Нинова. Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както казваше едно бау-бау”, заяви Делян Пеевски.

Коментар от държавния глава за момента няма.