При преброени близо 60 на сто от гласовете бившият президент печели 54,5%

Доналд Тръмп печели първичните избори за кандидат-президент на Републиканската партия в Ню Хемпшир. При преброени близо 60 на сто от гласовете бившият президент събира 54,5%, а бившият посланик в ООН Ники Хейли – 43,5%. Така Тръмп затвърждава лидерската си позиция сред републиканците преди изборите през ноември.

Следващият щат, в който ще се гласува на първични избори, е Южна Каролина. Там е родена Хейли и е била губернатор два мандата.

"Искам да поздравя Доналд Тръмп за победата му тази вечер. Той я заслужи и аз го признавам. Надпреварват се да казват, че състезанието е приключило. Не е. Имам новина за всички тях. Тази надпревара далеч не е приключила. Остават още десетки щати. И следващият е моят любим щат Южна Каролина!", заяви Ники Хейли, кандидат за президентската номинация на републиканците

В речта си в Ню Хемпшир Доналд Тръмп разкритикува остро опонентката си.

Искрен Иванов: При Тръмп действа „ефектът на мъченика“

„Казах си: „Уау! Тя произнася реч, като че ли е спечелила. Тя обаче не спечели. Тя загуби. Миналата седмица имахме малък проблем. Ако си спомняте, Рон Десантис беше много разстроен, защото тя се държеше все едно е спечелила Айова. Огледах се и си казах: "Не беше ли тя на трето място?". Да, тя стана трета”, каза в речта си Тръмп.

Вотът в Южна Каролина е след месец. А за Тръмп изборният календар е изпълнен и със съдебни дати – по граждански и криминални дела. Именно това изглежда сега е и стратегията на Хейли. Да си създаде образ на приемлива алтернатива на милиардера в случай, че той е осъден по някое от тези 91 обвинения в четирите криминални дела срещу него. Въпросът сега е дали тя ще се откаже преди следващите избори или ще трупа партийни делегати, макар и по-малко от Тръмп.

Кореспондент: Ясен Дараков