Кирил Николов и Слави Несторов разказват за неравнопоставеността между родителите

Тази седмица стотици бащи излязоха на протест в центъра на София заради проблем, по който рядко се говори – насилието над мъже. Реакцията идва след убийството на Пейо Пеев, за което бяха задържани съпругата му и неговата тъща. В „Срещу течението“ Евгени Генчев разговаря с двама от протестиращите бащи.

„В памет на един баща”: Протести в София след убийството на Пейо Пеев (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Организирахме протеста в памет на един баща, а не защото той е мъж. Ние ставаме родители за цял живот. Има нужда от защита, защото съдебната система е дискриминативна към мъжете, когато става въпрос за деца. Тя разделя мъжа и жената, и мъжете са доста ощетени“, каза председателят на фондация „За споделено родителство“ Слави Несторов.

Велико Минков: Страхувах се, че синът ми е в ръцете на убийци - собствените му майка и баба

Кирил Николов е баща. Той сподели, че когато е чул за убийството на Пейо, е направил аналогия със собствената си история. „Аз съм баща, който от 13 октомври 2023 г. не може да вземе детето си и да изпълнява функциите си като родител. С майката и бабата на сина ми не сме в добри отношения. Детето усеща това, въвлечено е в родителския конфликт. Когато тогава отидох да го взема, майка му каза, че той не иска дойде при мен и че вече е достатъчно сам, за да взима решения. Той е на пет години“, разказа Кирил.

Кирил Борисов: Жестоко е две жени да убият мъж

Несторов добави, че родителското отчуждение нарушава психологичното и емоционално здраве на детето. Той поясни, че на детето се втълпява, че другият родител е лош и се употребяват епитети, които не са верни. „Припознах се в историята на Пейо, защото в личен план съм се чувствал застрашен. Припознах се в мъката на човека, който шест години се е опитвал да се бори да присъства в живота на детето си“, сподели Слави. По негови думи инструментът, който използват майките в такива случаи, са децата. Несторов каза, че не е могъл да види децата си пет месеца. „Това беше най-тежкият период в живота ми. Обърнах се към всички институции. Нищо не се случи тогава“, допълни той.

Близките на покойния Пейо Пеев разказват за неговата битка

Николов разказа, че конфликтът между него и майката на детето му се отразява негативно на самото дете. Той сподели, че синът дори се обръща към него по име.

Отдел „Закрила на детето”: Има сигнал за оставеното без надзор дете на Габриела Пеева

Несторов каза, че понякога майките, които са в нова връзка, искат бащите да се откажат от детето заради „новия баща“. „Това е срив, губиш вяра в доброто“, каза той.

„Нашата битка е да има равнопоставеност между родителите“, заяви Несторов.

Двамата мъже категорично заявиха, че не са обявили война на жените и са съпричастни към всяко насилие. За тях няма разлика между това дали насилието е към жена или мъж.

След убийството на Пейо Пеев: Разследват още двама души за съпричастност