Институциите отговориха на Делян Пеевски

От Софийската градска прокуратура обявиха че разследване „Кешгейт” няма. Ревизират се обаче стари дела, за да се провери дали в тях не се споменава за Николай Копринков и Сотир Ушев. Това отговори градският прокурор на София Илияна Кирилова, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски отново попита какво се случва с предишни разследвания срещу двамата. Пеевски поиска отговори и от МВР.

Пеевски: Защо прокуратурата не оповестява данни за проверки в президентството?

Първи и единствен сигнал с поименно посочване на Николай Копринков и Сотир Ушев е подаден миналия петък от Антикорупционния фонд, увери Илияна Кирилова. По думите ѝ в годините назад пряко срещу тях сигнали в държавното обвинение няма. Но пък имената им изскачали като обвързани с фирми, срещу които има съмнения за злоупотреби.

От МВР бяха доста по-категорични - там официални сигнали или оперативна информация срещу двамата няма. Но все пак главният секретар разпореди спешна проверка във всички структури на ведомството.

Радев: Режисираната истерия издава страх от нова партия

В столичното обвинение има само един сигнал, подаден от Антикорупционния фонд, който може да се отнесе до въпросите на Делян Пеевски. Проверяват се обаче разследвания на закритата спецпрокуратура, за да се види дали там няма забавени проверки, увери градският прокурор на София.

„ Търсим за имената, които бяха споменати – Копринков и Ушев. А що се отнася до президента Радев, знаете, че има едно решение на Конституционния съд и няма какво да се направи, докато г-н Радев е президент”, заяви Илияна Кирилова.

Досега имената на Копринков и Ушев не са изтекли пряко.

„Дело „Кешгейт” в Софийска градска прокуратура няма. Виждам, че г-жа Корнелия Нинова е подала сигнал, ще го видим този сигнал”, заяви Кирилова.

Делян Пеевски вероятно ще бъде призован на разпит, за да даде подробности за твърденията си, казаха още от държавното обвинение. А можело той също да подаде сигнал, както се твърди, че са направили от БСП.

„Ние гадаем по това говорене какво точно се има предвид. Може би ще постъпи и запитване от негова страна, както той анонсира, от което ние ще получим допълнителна информация. За момента такова няма”, каза Десислава Петрова, зам. - градски прокурор.

Делян Пеевски поиска отговори и от МВР. Но засега там данни за Николай Копринков и Сотир Ушев също няма, категоричен беше в Стара Загора вътрешният министър.

„Със заповед на главния секретар е изискана информация от всички структури има или няма подавана информация - официални сигнали, както и оперативна такава. Не си спомням да е имало такава информация, но ГДБОП е една от структурите, които днес също ще отговори за това има или няма явна или оперативна информация”, каза вътрешния министър Калин Стоянов.

На Софийската градска прокуратура ще са ѝ нужни няколко дни, за да обобщи информацията, която е възможно да открие.