Преди седмица той обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката”

Нови престрелки между президентството и партии от управляващото мнозинство. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията.

Радев: Режисираната истерия издава страх от нова партия

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?" Това питане отправи Пеевски.

Според него в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи.

Пеевски: Прокуратурата трябва да започне да съобщава какво прави и как го върши

Пеевски настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш”, станаха известни като "Кешгейт - пътят на Копринката" (от името на президентския съветник Николай Копринков).

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т. нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев в служебните правителства на Румен Радев.

"Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено", запита председателят на ПГ на ДПС.

"Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши", категоричен е Пеевски.

От МВР реагираха на писмото на депутата от ДПС. Според пресцентъра на ведомството, главният секретар на МВР Живко Коцев е разпоредил да се изпрати запитване до всички структури на министерството дали има постъпили сигнали.

Прокуратурата отговори на писмото на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, в което той попита защо държавното обвинение не оповестява данни за проверки в президентството. Изявлението дойде от Софийския градски прокурор Илияна Кирилова.

„Дело „Кешгейт” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние в момента правим ревизия на тези дела, тъй като получихме една огромна бройка. А що се отнася президента Радев - знаете, че има едно решение на КС и там в момента няма какво да се направи, докато г-н Радев е държавен глава”, заяви Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

Източник: Пресцентър на ДПС