По-рано Делян Пеевски и Джевдет Чакъров също се срещнаха с министъра на външните работи на съседката ни

България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския си колега Хакан Фидан. Министърът на външните работи на Турция е на посещение в страната ни по покана на Габриел.  Българският вицепремиер подчерта и че страната ни приветства съвместното предложение на ЕК и Върховния представител на ЕС за активизиране на отношенията на ЕС и Турция.

„България и Турция са приятели, съюзници и стратегически партньори. Страните ни поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са добросъседство, взаимно уважение и общи интереси. Споделяме обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион“, заяви Мария Габриел. Тя благодари и за отправената покана от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за официално посещение в Турция след март.

Като съюзници в НАТО, България и Турция развиват партньорството си в стратегически области. Примери са създаването на Съвместната противоминна оперативна група в Черно море между България, Румъния и Турция и охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система на НАТО. Вицепремиерът наблегна и на важността на сътрудничеството в областта на миграцията. „Доброто и активно сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, бързия обмен на информация и защитата на общата ни граница ще продължи и в бъдеще“.

Важен резултат от срещата на двамата външни министри бе създаването на експертна група "Енергетика и климат". Министерствата на външните работи на България и Турция ще координират дневния ред и съвместната работа.

Вицепремиерът приветства също така намерението на Турция да представи многонационално досие за „Културата на киселото мляко“ в рамките на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Тя заяви, че от своя страна България ще оцени подкрепата на Турция за създаването на Регионален център за подводно културно наследство в Черно море със седалище в страната ни.

„Ще продължим да надграждаме съвместната ни работа в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, инфраструктурата, транспорта, иновациите и културата. Чрез инвестициите в иновативни предприятия можем да допринесем за развитието на регионите и подкрепим новото поколение иноватори. Днешната визита е послание за волята да надграждаме постигнатото и дадем общ отговор на регионални и глобални предизвикателства. Общите предизвикателства можем да превърнем във възможности за хората, икономиката и бизнеса“, коментира още Мария Габриел.

Стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара, бихме желали да постигнем целта от десет млрд. възможно най-скоро. Това каза министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. 

Снимка: Цветомир Петров/БТА

Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си. Турция осъществява по суша през България почти целия си износ за Европа. Анкара се опитва да улесни преминаването на границата на камионите, коментира той и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. 

Обсъдена е и войната в Украйна. Доволни сме от създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо, заяви Фидан.

Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в постоянен контакт с българските власти, за да улесним преминаването на границата на камионите ни, коментира министърът и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. България е основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, допълни той.

Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза Фидан.

Отдаваме голямо значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно наследство в България по начин, който да отговаря на духа на сътрудничеството помежду ни, каза още министърът.

По-рано министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан се срещна и с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС и доц. д-р Джевдет Чакъров в официалната резиденция на посолството на Турция в София, съобщиха от пресцентъра на партията.

Снимка: Пресцентър на ДПС

Мария Габриел: България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е на официално посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи пресцентърът на външното министерство.

В програмата на визитата днес са предвидени и пленарни разговори между двете делегации. Ще бъдат дискутирани актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. В рамките на деня Хакан Фидан ще има срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с главния мюфтия.