Президентът би изчакал, е мнението на Първан Симеонов и на Любомир Стефанов

В българското политическо пространство има потенциал за нова партия. Около това мнение се обединиха политолозите Първан Симеонов и Любомир Стефанов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Дали регистрираната търговска марка „Трети март” е изстрел в десятката, може да каже Весела Лечева. Според спектъра на дейности тя може да се занимава от внос на метеорити от Луната до износ на фураж от Венера. Потенциал за нова партия има, той е в рамките на 20-25%. Той се увеличава от неумението на управляващите да обясняват, да говорят на човешки език. Затова президентът спекулира – с недомлъвки, с намеци, с хора от близкото му обкръжение, че е два ли не той готви бунт в задния двор”, каза Стефанов.

Според него в момента липсват опитни партийни функционери като Румен Петков, които може да направят партийни структури. „Не виждам как Радев си подава оставката на 3 март, за да стане партиен лидер. Пеевски влиза в този мач, твърдо убеден, че ще смъкне Радев на неговото ниво, ако не и под него”, каза Стефанов. 

Антон Кутев: Радев не прави партия в момента, ако реши - сам ще обяви

Политологът Първан Симеонов смята, че има потенциал за нова партия, но няма смисъл тя да се появи сега. Относно скандала „Кешгейт” той каза, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски няма загубена битка и сега няма какво да губи. „Целта е в оставащите години от мандата на Радев постепенно да ерозира доверието в него, защото един президент няма друго, освен доверие”, допълни Симеонов.

„Това все повече прилича на коалиция, а не на „сглобка”. Съединението знаково беше скрепено с оттеглянето на делата между Бойко Борисов и Кирил Петков”, коментира още Симеонов. Според него „ПП отнасят цената на тази коалиция, ДБ мъдро стоят по-назад, а Борисов от време на време иска да влезе в ролята на рефер, която му е много любима. Тя изисква от време на време да се караш на Денков".

Според политолога Любомир Стефанов, ако военният министър Тодор Тагарев отново отиде на посещение в САЩ, от каквото скоро се върна, това означава, че работата не е свършена от първия път. Той изрази съмнение, че американският президент Джо Байдън има време в този момент да се среща с когото и да е.

Целия разговор гледайте във видеото.