В самата Русия новината беше почти напълно игнорирана

Новината за смъртта на Алексей Навални обиколи света за минути. В десетки държави имаше бдения и протести пред посолствата на Русия. Телевизионния ефир и интернет страниците на най-големите световни медии са пълни с информация кой беше Алексей Навални и как се превърна в най-известния опозиционер във Федерацията. А в самата Русия новината беше почти напълно игнорирана и се споменаваше само във връзка с изказвания на хора от властта.

Марина Овсянникова: Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални

Новината за смъртта на Алексей Навални в сибирски затвор събра стотици и в градове като Женева, Рим и Лисабон, където рядко има демонстрации срещу събития от вътрешността на Русия.

"Той имаше ясно послание. Ако някой ден бъда убит, значи режима в Русия е слаб и уплашен.", каза рускинята Юлия на бдението в Барселона

Както на всички останали митинги по света, в Лисабон носеха плакати обвиняващи Путин в убийство. Протестиращите пред руското посолство скандираха, че Русия ще се освободи от неговата власт.

След смъртта на Навални: Как реагира светът?

"Навални започна да налага фразата "прекрасната Русия от бъдещето". Той беше символ на свобода и надежда", каза активистът Павел в Лисабон

В самата Русия единици се осмелиха да отбележат смъртта на опозиционния лидер. В Санкт Петербург те поднесоха цветя на паметника на жертвите на политическите репресии.

"За мен той беше пример за лично достойнство. Уважавам го", сподели жена в Санкт Петербург

Драстична беше разликата в отразяването на новината в Русия. Там независими медии няма, а притежаваните и контролираните от държавата отделиха минимално време и внимание на новината. В централните новини той беше споменат на 45-та минута от емисията. Значително повече отразяване получи посещението на Владимир Путин в завод в Челябинск. Повече от един час Путин води диалог с работници в завода, студенти и ученици и в приповдигнатата атмосфера Навални изобщо не беше споменат.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase