Верни ли са данните на Путин, когато говори за историята на Московското княжество

Опитът на Владимир Путин да намери оправдание за руската инвазия в Украйна в историята налагат да се отсеят митовете от реалността. В първото си интервю пред западен журналист руският президент върна лентата чак в средата на девети век. Тогава е създадена първата държава на източните славяни – Киевска Рус. Тя обаче няма нищо общо с Московското княжество, което възниква столетия по-късно.

Славянските народи се делят на три основни групи – южни, където са сърбите, хърватите и словенците, западни, където са чехите, поляците и словаците, и източни – където са руснаците, белорусите и украинците. 

Каква е българската роля в покръстването на първата държава на източните славяни и защо шлемовете на първите московски князе удивително се доближават до тези на мюсюлманите сарацини? Отговорите на тези исторически въпроси дава проф. Николай Овчаров.

Камен Воденичаров: Тъжно е, че не познаваме героичните страници от историята си

Средата на девети век. Европа е подложена на поредно нашествие на дръзки грабители. Дошли от Скандинавия, викингите подлагат на опустошение цяла Западна Европа. Една част от тях се насочват на Изток. Там те влизат в историята под името „варяги“. А един от тях - Рюрик или Рьорих, се счита за родоначалник на първата династия на Киевска Рус. Историци обаче все още спорят дали това е действителна фигура, или събирателен образ на различни викингски родоначалници.

Олег или Хелгу управлява няколко десетилетия от името на наследника на Рьорих Игор Първи. И тук за първи път се появява съмнение за българска връзка с Киевската династия. Съществуват теории, според които съпругата на княз Игор - Олга, е наследница на викинги или българска княгиня. А повод за това е фактът, че според легендата Олга създава град Псков, който се изписва като Плесков. Така, както първата и българската столица Плиска.

Олга е майка на княз Светослав, предприел един от най-мащабните военни походи към Византия, който преминава и през българските земи. По време на управлението на неговия син, Владимир Първи, в края на 10 век Киевска Рус официално приема християнството. Това съвпада с упадъка на първата българска държава и превземането на Велики Преслав.

„Киевска Рус е страна, която няма нищо общо с Московска Рус. Когато говорим за 9 век там има районите на Москва са блата и са населени с угро-фини“, каза проф. Овчаров.

Първи данни за християнството в Киев се появяват през 1031 г., каза професорът. Тогава става ясно, че религията е приета от Византия.

Един от най-чувствителните въпроси, които упорито се избягва от съветските и руски историографи, е свързан с находките свързани с Александър Невски. На много от шлемовете от тази епоха има изписани надписи на арабски, които представляват Сури от Корана. Един от тях се приписва на Александър Невски. А легендата е, че векове по-късно той е преработен за Михаил Фьодорович, първият цар от династията Романови.

Надписи на арабски има и върху шлема на първия руски цар Иван Грозни. Монархът, който унищожава Казанското ханство, наследник на Волжка България.

100 години след Александър Невски един българин се превръща във водеща фигура в православния свят. През 1375 г. патриарх Филотей ръкополага родения в Търново Киприан за Киевски и литовски Митрополит.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase