При летенето е опасно както превишаване на скоростта, така и пилотиране с по-ниска от допустимата стойност, обясни пилотът-политик

Това е бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, но в една непозната роля. Прекарал огромна част от живота си в авиацията, Велчев е лицензиран пилот на ултралек самолет. През годините той беше заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията. Извън политическата кариера връзката му с авиацията е като изпълнена детска мечта.

"В политиката приятели не можеш да имаш. Тук имаме по-общи неща, с едни усещания за живота", разказа Велчев за приятелите си авиолюбители. „При летенето, както превишаване на скоростта, така и падане под определено ниво, е опасно”, обясни той. 

Красимир Велчев: Няма как да се очаква оставка на правителството

Това е разказ за времето, когато децата тичаха на воля на открито, без мобилни телефони и без страх от одраскани колене. Време, което е безвъзвратно отминало. По-големият брат на Красимир Велчев, Владимир, е бил пилот на изтребител. Става командир на гарнизона в авиобаза Габровница в Монтана. Когато Красимир заявява желанието си да се занимава с авиация, е непълнолетен и му е нужна декларацията за съгласие от родителите. Те не подписват. Красимир Велчев е второто и последно дете в семейството. Това не го спира да лети. Прави го и до днес. Има собствен ултралек самолет, който може да бъде изкаран от хангара сам. 

Собственикът на най-модерния самолет в хангара е капитан Иван Недялков. Той е инструктор с дългогодишен стаж на „Боинг”. От съображения за безопасност Красимир Велчев прави сам пробен полет преди да предостави на екипа ни възможността да полети. След получено разрешение за полета се насочваме към пистата за излитане.

Направи си сам: Англичанин сглоби собствен самолет (ВИДЕО)

„Много пъти, когато съм бил в лошо настроение или нещо не е наред, особено когато бях в политиката и като дойда тук нещата се променят”, признава Велчев. По време на разговора в пилотската кабина капитан Иван Недялков, който лети зад самолета на политика-пилот подава сигнал, че трябва да увеличат скоростта и да се издигнат по-високо. Скоростомерът отчита променените параметри на полета.

Красимир Велчев разказва за дъщерята на негов много близък приятел, израснала в чужбина и направила кариера по модните подиуми в чужбина. Оказва се, че един от малкото и детски спомени от България е именно на неговия самолет.

Днес авиацията е само хоби за Красимир Велчев. Спомня си времето, когато веднага след казармата постъпва в БГА „Балкан”. Там продължава и друга своя страст – народните танци. А с ведомствения ансамбъл обикаля половината свят.

Красимир Велчев напуска компанията и регистрира първото частно дружество още преди падането на Тодор Живков. На партийно събрание обаче бившите му колеги възроптават заради неговото присъствие. Това е последната капка за Красимир Велчев. И последният му ден като партиен член в бившата БКП.

С падането на комунизма Красимир Велчев започва да развива бизнеса си. Преди да влезе в ГЕРБ, решава да продаде фирмата на италианска компания за два милиона и половина лева. Депутатите от партията още си спомнят неговата непоносимост към цигарения дим. И забраната, която Красимир Велчев издава да се пуши в стаята на парламентарната група.

Човек се чувства истински жив там, където е най-силната връзка с детството му. А за Красимир Велчев това е небето и звука на самолетния двигател. Високо над ежедневните проблеми. И над политическите боричкания. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase