„В момента гледаме надиграване, за да се види кой докъде и колко ще издържи”, смята Елена Дариева

Беше изключително отблъскващо да се наблюдават дебатите преди приемането на оставката на кабинета. Не само заради цветистия език и грозните метафори, но и заради цялостното поведение, което е изключително развращаващо. Не е изненадващо, че регистрираме все по-нисък интерес към изборите от страна на гласоподавателите. Инстинкт за самосъхранение е да се отдръпнеш при такава ситуация. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще постигнат консенсус. Това заяви за "Твоят ден" социологът Елена Дариева от агенция "Насока".

Единодушно: Парламентът прие оставката на Николай Денков

"В момента гледаме надиграване с нерви, за да се види кой докъде и колко ще издържи. Тонът се смекчи. По-голямата динамика започна с меморандума на ПП-ДБ. От ГЕРБ го разчетоха като ултиматум и се подразниха от забързването на дневния ред. Той обаче изигра катализираща функция, а сега се работи в цайтнот. Така позициите много бързо изкристализираха", коментира тя.

На свой ред социологът Марчела Абрашева от агенция "Кантар" определи дебатите като битова пошлост. "Това не са политически идеи и спорове, а простащина. Тя обезверява и обезсърчава хората. Оставката означава ново предоговаряне на мнозинство и управление. Не е просто обикновено каране за постове и смяна на кабинет, а много важен момент от гледна точка на всичко случило се. Това, че тече разговор по същество със спокоен тон, е много добра новина. По-важната част, която касае обществото, е какво ще се случи с етапа на съдебната реформа, на фона на случващото се в прокуратурата и институционалната промяна на регулаторите", заяви тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase