„Вчера загубихме духовния баща на българския народ”, заяви председателят на 49-ото Народно събрание

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна заседанието на Народното събрание в четвъртък.

СНИМКИ ОТ НС ВИЖТЕ ТУК

БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ (СНИМКИ)

„Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово Светейшество и да се помолим за упокой на душата му”, каза в началото на заседанието председателят на парламента Росен Желязков.

В кулоарите и от управляващите, и от опозицията си спомниха за срещите с българския патриарх, когото нарекоха обединител.

„Приемам го като тежка загуба за България, за православието, за църквата. Познавах го лично. Беше свят човек, достоен. Бог да го прости”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Как миряните ще запомнят патриарх Неофит

Попитан има ли риск за българската църква, той посочи, че политиците не трябва да се изказват по тази тема, нито да изразяват свои предпочитания.

„В нашите спомени патриарх Неофит ще остане благ, смирен, високо образован и ерудиран духовник. Светъл му път! Да се надяваме на неговата закрила от небето и да дава разум на политиците", каза Ирена Анастасова от БСП.

„Кончината на патриарха е огромна загуба за България и за православната църква. Отиде си един от стълбовете на православната ни вяра", коментира лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

„Продължаваме промяната-Демократична България”, ДПС и „Има такъв народ” запазиха мълчание.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase