От ПП-ДБ многократно призоваха ГЕРБ-СДС да разговарят

След като получиха мандата - от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново се събраха на преговори в Народното събрание. И тази сутрин от „Продължаваме Промяната – Демократична България” многократно призоваха ГЕРБ-СДС да се върнат на масата на преговорите и отново да прегледат изготвеното споразумение.

„Абсолютно неразумно и недържавнически е в този момент да се взриви всичко. Да не се използват тези 7 дни и днес папката да се върне празна. Искаме да използваме всяка минута в тези седем дни за изчистване на споразумението. Едно нещо не сме готови да направим и това е да влезем в следващото управление без ясен ангажимент за тези реформи”, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната”.

Габриел: Споразумението и Министерският съвет вървят в пакет, трябва ни още време

Призивът беше отправен лично към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не е част от преговорния екип. „Моето чувство беше, че с преговорния екип имахме голяма доза разбирателство. Този договор го написахме заедно и те се върнаха с тази нова странна за нас позиция. Това за мен говори, че зад тази рязка промяна се крие мнението на г-н Борисов”, подчерта Петков.  

Съпредседателят на ПП-ДБ смята, че причината се крие в текстове от споразумението, свързани с регулаторите и службите, които изключват гарантирано място на ДПС в мнозинството.

„ВСС, Антикорупционната комисия и Инспектората - там се уговорихме за 2/3 мнозинство. Че не даваме на нито една партия ексклузивитет. И последно – при службите за сигурност сложихме ясна дата до края на тази пленарна сесия да бъде направена реформата. Колегите от ГЕРБ искаха по-дълго време”, допълни съпредседателят на ПП.

Първият мандат - връчен. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отидоха заедно в Президентството

Петков беше категоричен, че ябълката на раздора не са министерските позиции, но призна, че темата не е безспорна.

„По време на преговорите колегите поискаха различни министерства. Ние се съгласихме премиер да е Габриел, която да получи и МВнР. МВР, образование, иновации… за иновации приехме ярка политическа фигура - Росен Желязков”, заяви Петков.  

Той обясни, че е имало спор и за Министерството на отбраната, но по думите му няма причина да сменят Тодор Тагарев, който многократно беше критикуван от ГЕРБ. От ПП-ДБ са готови на договорка 50 на 50 в Министерския съвет, само след като реформите приключат - на следващата ротация. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase