Папката получи кандидатът за министър-председател Мария Габриел

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел. Това стана малко след 12 часа и то, след като снощи от ГЕРБ-СДС поставиха ултиматум към ПП-ДБ. Искането им беше да се разберат за новото правителство до обед днес. В отговор - втората политическа сила призова за разбирателство и още преговори.

ГЕРБ-СДС: Връщаме празен мандат, ако до 12 часа утре не се разберем

Със закъснение от 13 минути, в неочакван формат, ГЕРБ-СДС, заедно с ПП-ДБ, отидоха в Президентството, за да получат мандата.

„Г-жо Теменужка Петкова, в качествено ви на зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заповядайте да обявите вашия кандидат за министър-председател”, каза Румен Радев.

„Мария Габриел е един безспорен авторитет, политик с изключително добра репутация както в България, така и Европа. Смятаме, че това е една достойна кандидатура и ще съумее да се справи с тежките задачи”, посочи Петкова.  

ПП-ДБ призова Мария Габриел да не връща празна папка на президента

В 12:17 ч. президентът връчи първия мандат за съставяне на кабинет в ръцете на Мария Габриел. „Да напомня, че имате седем дни за представяне на структурата и състава на Министерския съвет”, добави Радев.

„България има нужда от стабилност. Но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност”, отвърна кандидатът за министър-председател.

Закритият разговор с държавния глава продължи 20 минути. След него стана ясно, че преговорите продължават и ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си дават още малко време.

„Седем дни е срок, който аз не приемам. Ние трябва в максимално кратко време да изчистим това, което остава. Искрено се надявам да бъдем способни да го покажем и в следващите 24 часа да финализираме преговорите”, посочи Габриел.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase