Има ли риск да забуксува процедурата след шестата поправка на Конституцията

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Според проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, тази процедура е напълно излишна.

Парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател

В ефира на „Здравей, България” Киров обясни, че мандатът се дава на точно определена партия и не може да се преотстъпи на друга.

„Трябва парламентарната група да посочи лице, на което президентът да връчи проучвателен мандат. Това лице трябва да е кандидатът за министър-председател”, каза Пламен Киров.

Според Конституцията Радев има право да избира само сред определени личности за следващ служебен премиер. Киров твърди, че няма да се стигне до ситуация, в която всички тези лица да откажат поста, тъй като сред тях има отговорни хора.

Как ще се сформира служебно правителство и каква изборна процедура ни очаква (ОБЗОР)

Той уточни, че за това дали изборите ще бъдат 2 в 1, или избирателите ще трябва да ходят до урните два пъти, зависи от политическите сили, които ще получат втория мандат, както и дали третият мандат ще бъде върнат веднага.

Киров добави, че очаква избори. „Ако имаше воля да се постигне съгласие и да се подпише едно истинско коалиционно споразумение, което да стабилизира изпълнителната власт в следващите месеци, те щяха да го направят”, подчерта конституционалистът.

По думите му служебният кабинет, който би бил формиран, няма отношение към парламентарно мнозинство, което да започне промяната в персоналния състав на регулаторите. „Това е правомощие на НС, не на правителството”, уточни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase