Ако Радев не подпише указа, ще наруши Конституцията, смята експерт по конституционно право

НС не може да вземе друго решение, освен да приеме връщането на първия мандат. Президентът трябва да проведе консултации с всички парламентарни групи, след което да връчи мандат на посочения кандидат-премиер от втората по численост парламентарна група. Това каза докторът по конституционно право Орлин Колев в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той поясни, че мандатът не може да се задържи повече от седем дни. Ако има забавяне, президентът може да връчи новия мандат на друга парламентарна група.

Кутев: Борисов иска избори, убеден е, че може да обърне играта. ПП реши да извива ръце

Експертът обясни, че в Конституцията е записано така, че министър-председател може да бъде Росен Желязков ,Димитър Главчев, Горица Кожарева, Ташко Тодоров, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров, Радослав Миленков, Диана Ковачева и др. „Без санкцията на президента това не може да се случи“, поясни той. „Няма държавен орган, който да принуди президента да подпише указ, но ако не го направи и не се съобрази с предложението за бъдещия министър-председател, тогава сме изправени пред хипотезата за нарушаване на Конституцията“, допълни Колев.

Пеевски: Мисля, че е ясно, че отиваме на избори

Конституционалистът каза, че когато за трети път НС не излъчи правителство, той трябва да назначи служебно правителство, подадено от съответния министър-председател, и да насрочи избори.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase