Заявката на ПП-ДБ беше за сериозни реформи и борба с корупцията, които не се случиха, каза експертът

„Бойко Борисов установи, че вече може да управлява без ПП-ДБ и реши, че това става чрез избори. ГЕРБ и ДПС се намират в добра кондиция за договорки и ще трябва да „напазаруват“ нужните им субекти“, това каза бившият говорител на служебните правителства Антон Кутев в ефира на „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Експертът посочи, че хората са изморени от случващото се на политическата сцена и затова одобряват разпадането на „сглобката". Той смята още, че от ПП пък не познават начина, по който се прави политика.

Борисов: Много исках да има правителство

Кутев е на мнение, че причината за края на преговорите не е само спорът за военния министър Тодор Тагарев, а това, че от самото начало "Борисов е принуден да участва в нещо, което не иска".

„Досега той нямаше силите и усещането, че може да обърне играта, но сега вече е убеден, че може да го направи. Затова отива на избори“, поясни Кутев. Той допълни, че ПП са можели да намерят път, но вместо това са „решили да извиват ръце“.

Кутев е на мнение, че се подценява падането на резултатите на ПП-ДБ. Той не вярва, че те повече ще влязат в управлението. По негови думи заявката е била за сериозни реформи и борба с корупцията, които не са се случили.

Парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател

Експертът посочи, че промяната в Конституцията е била насочена към президентската власт. „Последните четири правителства на Румен Радев са с 30-35% одобрение“, поясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase