Веселин Тодоров смята, че 15 април е крайният срок да се впише спецификация на обществената поръчка за машини за избори 2 в 1

Проблемите с хартията са обективни. Те не зависят от нас. Печатницата на БНБ е изпълнила договора, доставили са необходимата хартия. При последните два вота имахме много сериозни проблеми с нея. Тя не съответстваше на изискванията на производителя, принтерите се повреждаха. 15 април е крайният срок да се впише спецификация на обществената поръчка за машини за избори 2 в 1. Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Веселин Тодоров от „Сиела Норма“.

За да има вот 2 в 1: Нужни са поне месец и половина за настройване на машините

"Ще има нова спецификация в новата обществена поръчка, според която трябва да са посочени правилните параметри в милиметри и грамове. Флашките остаряха прекалено много, за да са надеждни вече. Не трябва да ги сравняваме с тези, които използваме в ежедневието. Дори един сектор в тях да има повреда, спират да работят. Има запитване към производителя и се надяваме да бъдат закупени нови флашпамети. Хеш функцията гарантира, че във всяка машина има едно и също нещо. Чрез флашките пък може да се провери какво е станало в нея. Има много защити, които няма как да се пробият по пътя между СИК и РИК", категоричен е той. 

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК посочи, че обществото не е изчистило проблемите, възникнали при предишния вот. "Сред тях са лошо обучение на кадрите, администрацията е на партийно-квотен принцип, членове на СИК може да се сменят в деня на изборите. Проблемите с флашките и размера на ролките са предвидими. Нужен е одит в "Информационно обслужване" - както на софтуера, така и на процесите", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase