В списъка присъстват и имената на четирима министри от правителството „Денков”

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи пред президента и част от парламентарно представените партии състава на Министерския съвет. В списъка присъстват и имената на четирима министри от кабинета „Денков” – Калин Стоянов, Кирил Вътев, Галин Цоков и Георги Гвоздейков. Това предизвика остри реакции от политическите формации.

Кабинетът „Главчев”: Кои са предложените служебни министри (СПИСЪК)

„Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов за служебен вътрешен министър е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма собствено мнение. Изборът му показва абсолютна наглост”, посочи Кирил Петков от ПП-ДБ. По думите му Георги Гвоздейков ще бъде изключен от ПП, ако приеме поста служебен министър на транспорта.

Петков: Изборът на Калин Стоянов за служебен министър е абсолютна наглост

Според Петков предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова е заместник на Борислав Сарафов, който е „олицетворение на превзетата държава”. „Това решение показва пълно оцветяване на този кабинет и е обида за нас, означава, че няма да има безпристрастно правосъдие”, смята още съпредседателят на ПП-ДБ.

„Основната задача на служебното правителство е да организира честни избори. Нямаме доверие на Калин Стоянов и ще работим да разкрием всичките зависимости на този човек. Видяхме на местните избори какви ги свършиха. Осигуряват през участието му в правителството чадър на купувачите на гласове на ГЕРБ и ДПС. Затова сме възмутени”, посочи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

От ГЕРБ-СДС уточниха, че в служебния кабинет няма техни членове. „Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите”, каза Томислав Дончев по време на представянето на кабинета „Главчев”.

Дончев: В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ

ДПС остана удовлетворена от състава на кабинета „Главчев”. „Това, което ни удовлетворява, след като чухме състава, е, че има фокус върху двете основни цели на държавата в момента – приемането ни в еврозоната и в Шенген. Така че в тази посока кабинетът може да разчита на нашата подкрепа”, посочи Йордан Цонев.

„От името на ДПС искам да кажа, че ние като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл. 99 - още повече, че сме участвали в гласуването на тези промени. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на министерски съвет”, каза още Цонев.

Цонев: ДПС е удовлетворена и уважава избора на Главчев за служебни министри

Според „Възраждане” кабинетът, предложен от Димитър Главчев е съставен от представители, които балансират добре между трите управляващи формации – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „В него фигурират имена, които през годините са били свързвани с тях”, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Може би се подготвя втора тройна коалиция, по-строго балансирана и комбинирана. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че ще проведе честни и свободни избори. Ако изборите са 2 в 1, е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока активност, да предприемем стъпки да накараме хората да излязат и да гласуват. Имаме златен шанс да успеем да обърнем хода на историята в полза на България. Крайно време е да имаме българско правителство”, настоя Костадинов.

Костадинов: Кабинетът "Главчев" е добре балансиран с представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет заради начина, по който е конструирана Конституцията беше позицията на „Има такъв народ”. „Този кабинет е на ПП-ДБ и на Христо Иванов. Защото Димитър Главчев го избраха с техните гласове за председател на Сметната палата”, е мнението на председателя на парламентарната група на партията.

Запитан дали очаква честни избори, той каза, че не знаел кога е имало такива. „Имало е малко по-честни и много по-нечестни. Не знам тези от кои ще бъдат”, посочи Йорданов.

Йорданов: Кабинетът „Главчев” е на ПП-ДБ и Христо Иванов

„Радев назначи възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател. Днес на срещата, доколкото разбирам, са поканени и бъдещите служебни министри, което обезсмисля провеждането на консултации. Те биха били нормални, ако тази среща беше само между парламентарните групи  - без бъдещи министри, без министър-председателя”, категоричен е зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. 

Самият Димитър Главчев отхвърли критиките. И обяви - няма да даде крачка назад от предложения състав на кабинет.

"Компромис не съм допускал с никой. Но най-трудното ми решение, най-много се двоумях, няма да скрия, беше Калин Стоянов. Но вчера оставката на професионалното ръководство в лицето на МВР абсолютно наклони везните. Аз съм взел своето решение, не виждам кой би ме убедил на направя промени", заяви Главчев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase