Парламентът с извънредно заседание

Народното събрание ще заседава извънредно на 9 април. Заседанието ще започне в 9 ч. В дневния ред е включена една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента на Република България.

Текат и последните часове за реформи в служебния кабинет, след като президентът даде срок на Димитър Главчев до края на днешния ден за промени по състава на правителството. На този етап не е ясно, дали Главчев ще замени някой от предложените кандидати. Това обаче е малко вероятно, тъй като самият той обяви след края на срещата при държавния глава, че не е склонен да отстъпи от предложенията си.

Част от номинациите предизвикаха недоволството на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Като името на Калин Стоянов отново за вътрешен министър, на Мария Павлова - заместник на главния прокурор като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление.

Кабинетът „Главчев”: Кои са предложените служебни министри (СПИСЪК)

На теория има възможност за промени в състава на кабинета докато президентът не издаде указа за назначаването на служебното правителство. Но на практика не би следвало това да се случи само заради настояването на ПП-ДБ за фигурата на Калин Стоянов. Самият Главчев призна, че това му е било най-трудното решение, а и полицейският синдикат твърдо застана зад Калин Стоянов.

В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на проектокабинет на среща с всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, които отказаха да присъстват. 

В последните си часове като вицепремиер Мария Габриел коментира лаконично своите наследници. „Аз не бих могла да давам оценка, защото не съм част от този кабинет и аз мисля, че всяко правителство има право на своите дни, в които да се види неговата работи и след това да се дават оценки”, посочи тя. 

Но подкрепи фигурата на Калин Стоянов, който се превърна в ябълката на раздора между доскорошните партньори във властта. „С Калин Стоянов сме работили изключително добре по темата Шенген и видяхме резултата от това и на ниво ЕС. Трябва наистина да има граници и размяната на реплики и начинът, по който се правят внушения. Това е много важно, защото на ниво ЕС се работи с факти и аргументи”, посочи още Габриел. 

Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

Поредна атака към бъдещата служебна власт дойде от опозицията. „Възраждане” атакуваха предложеният министър на околната среда и поискаха смяна. „Може да кажем веднага името на Петър Димитров, който ще припомня - беше уволнен. Интересното е, че сега зад него застават същите тези хора, от които беше уволнен за ГЕРБ и ДПС говоря. А иначе самото правителство е балансиран кабинет между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС”, каза Костадин Костадинов.

От партията на Слави Трифонов затвърдиха позициите си от миналата седмица и отсякоха - служебният кабинет е партиен, а дали ще има промени не знаят. „Нямаме такава информация, не е консултирано с нас, а и ние нямаме никакво участие в този процес. Това е ще бъде изцяло политически кабинет на ГЕРБ и това е заслуга на ПП-ДБ, защото с техните глупави промени в конституцията стигнахме до тук”, съобщи Станислав Балабанов.

Димитър Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. През 2017 г. Главчев подаде оставка като председател на парламента. През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата, с мандат седем години.

Президентът избра служебен министър-председател

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase